Skip to main content

Clădire nouă de birouri pentru furnizorul de mobilier pentru hoteluri TKS din Borken

Borken, Germania

Împrejurările diferite de la noua locație a TKS GmbH din Borken, Renania de Nord-Westfalia, au necesitat măsuri speciale: nivelul ridicat al pânzei freatice a împiedicat construirea unui subsol, ceea ce a reprezentat o provocare pentru instalarea echipamentului tehnic al clădirii într-un mod cât mai invizibil posibil. Terenul triunghiular a permis doar o fereastră de construcție extrem de îngustă pentru arhitectura neobișnuită a clădirii. Dorința clientului de a avea multă lumină naturală și flexibilitate în amenajarea încăperilor a necesitat, în plus, concepte sofisticate pentru o eficiență energetică ridicată. Cu toate acestea, datorită cooperării strânse a tuturor părților implicate, clădirea de birouri a fost finalizată la timp, în vara anului 2019.

Casetă informativă

Tipul imobiluluiClădire de birouri
Anul construcției2019
Echipamentul tehnic

2 pompe de căldură aer-apă de 40 kW

2 unităţi split

1 unitate de ventilație Daikin cu conexiune ERQ

2 VAM

1 ITM cu interfață WAGO

4 unități interioare cu apă rece FWS

TKS GmbH este specialist în mobilarea inițială și renovarea în timpul operațiunilor în curs în industria hotelieră europeană de marcă și este lider de piață în ceea ce privește furnizarea de servicii la cheie. Societatea se concentrează, de asemenea, pe sustenabilitate. Analiza CSM® dezvoltată la nivel intern este utilizată pentru a analiza inventarul de echipamente în vederea reutilizării pentru a conserva resursele. Elementele care îndeplinesc cerințele în ceea ce privește funcția, aspectul și manipularea și care pot fi integrate fără întreruperi sunt incluse în noul concept de design. Nu este de mirare că și furnizorul de mobilier pentru hoteluri a pus aceste valori și ambiții pe primul loc atunci când și-a planificat noul sediu central din Borken.

Noua clădire de birouri TKS din Borken oferă spațiu pentru creşterea planificată a societății. © DAIKIN

Două aripi într-un triunghi

Participanții la construcție sunt selectați când începe planificarea construcției. În cazul TKS, acest pas a fost făcut rapid: mulți experți se aflau chiar în cadrul societății. Planificarea interiorului/arhitecturii și serviciilor clădirii a fost realizată complet la nivel intern. „Coordonarea dintre arhitectură și serviciile clădirii este adesea neglijată în procesul de construcție. Cu toate acestea, faptul că planificarea pentru noul sediu al societății a fost realizată în întregime în cadrul societății a însemnat că comunicarea între părțile implicate a fost foarte bună și totul a decurs fără probleme”, explică Elisabet Sommerfeldt, director general și arhitect la TKS. O suprafață totală de puțin sub 2.200 m2 este acum distribuită pe două aripi care utilizează în mod optim amprenta la sol triunghiulară.

Fotografiile aeriene ilustrează provocările constructive impuse de forma locației. © DAIKIN

Încălzire, răcire și ventilație de la o singură sursă

Atunci când a selectat serviciile clădirii, clientul a acordat o atenție deosebită utilizării aceleiași mărci pentru toate echipamentele, pentru a evita interfețele inutile, precum și posibilității de a încălzi și răci clădirea cu un singur sistem. Aici, Daikin a impresionat prin abordarea sa de Soluție totală. Acum, două pompe de căldură aer-apă, câte una pentru fiecare aripă, asigură un climat de lucru perfect în birourile TKS. Datorită unui modul hidronic, nu este necesar să se utilizeze glicol. Acest lucru și hotele de protecție împotriva intemperiilor sporesc și mai mult eficiența unităților amplasate pe acoperișurile celor două aripi ale clădirii, deoarece dezghețarea este rareori necesară.

Pompele de căldură sunt instalate pe acoperișul clădirii. © DAIKIN

Ventilația este asigurată de o unitate D-AHU Modular seria P, pentru instalare în exterior şi cu un debit de aer volumic de 3.650 m3. Un evaporator direct conectat, cu o putere de 20 kW, temperează aerul furnizat în birouri. În plus, au fost instalate două sisteme de ventilație din seria VAM, de 650 m3 şi cu recuperarea căldurii, pentru aerare și dezaerare.

Unitățile Daikin split de pe acoperiş asigură aerul condiționat pentru camera serverului. © DAIKIN

O unitate interioară Daikin Perfera asigură condiționarea. © DAIKIN

Atunci când sistemele Daikin de încălzire, ventilație și răcire au fost instalate de TEWA Lüftungs-Klima-Wartungs GmbH din Gronau, aflat în apropiere, accentul a fost pus pe obţinerea unor unități aproape invizibile. Datorită amplasării lor în puțurile de alimentare și pe acoperiș, aspectul extravagant al clădirii de birouri este menținut, în timp ce în interiorul clădirii domnește un climat plăcut.

Soluții elegante în interiorul clădirii

Plafoanele de răcire și de încălzire emană căldură sau răcoare în încăperi. Țevile din oțel inoxidabil conduc apa caldă și rece până la plăcile din tavan. Ventilarea se face prin guri de aerisire. Fiecare cameră este întotdeauna alimentată cu o cantitate minimă de aer. Un regulator de debit cu volum variabil permite creșterea volumului de aer per cameră până la un maxim prestabilit. Regulatoarele de debit volumic sunt controlate prin intermediul unui senzor de temperatură a conductei și al unui senzor de calitate a aerului, care sunt instalate în conductele respective de aer extras din încăperi. În cazul în care calitatea aerului din încăpere se deteriorează sau dacă temperatura aerului extras din încăpere crește, se deschide regulatorul de debit volumic și crește debitul de aer. În cazul în care calitatea aerului și temperatura camerei sunt corespunzătoare, regulatorul de debit volumic se închide, iar debitul este redus.

Ventilația se face prin gurile de aerisire discrete din tavan. © DAIKIN

Țevile din oțel inoxidabil conduc căldura sau frigul către plafoanele de răcire sau de încălzire. © DAIKIN

Toate unitățile sunt controlate de sistemul intelligent Touch Manager (iTM) de la Daikin. Sistemul de control ușor de utilizat asigură economii suplimentare de energie datorită gestionării inteligente a energiei și ușurinței de întreținere și operare. Tehnologia Daikin și cea de la alți producători, cum ar fi iluminatul, pompele și ventilatoarele, pot fi, de asemenea, controlate cu iTM prin intermediul interfeței WAGO.

Interacțiunea optimă dintre arhitectură și sustenabilitate

Conceptul arhitectural se bazează pe un plan de planşeu fără coloane, transparență ridicată și incidență mare a luminii naturale în toate camerele. Scopul a fost acela de a crea un concept flexibil care să permită folosirea cu uşurinţă a încăperilor şi de către chiriașii următori. Dispunerea clădirii s-a axat, de asemenea, pe fluiditatea spațiilor, atât în interior, cât și la exterior, dar și pe echivalența birourilor individuale. Subiectul sustenabilității clădirilor și materialelor de construcție a jucat, de asemenea, un rol important aici: toate deciziile referitoare la clădire s-au bazat pe cerințele Ordonanței privind economia de energie (EnEV din 2016). Pe lângă climatizarea ecologică, umbrirea a fost, de asemenea, un aspect important care nu putea intra în conflict cu dorința de a avea multă lumină naturală. În clădire, pânzele de tavan asigură încălzirea și răcirea, oferind totodată opțiuni de design considerabile. Fațada atrăgătoare a clădirii de birouri este realizată din cărămidă clincher regională, din Ringbrand, iar mocheta este confecţionată exclusiv din fibre reciclate. „Suntem foarte mulțumiți de buna întrepătrundere dintre sustenabilitate și arhitectură pe care am reușit să o realizăm în sediul central al societății TKS”, conchide Elisabet Sommerfeldt.

Noua clădire de birouri a TKS GmbH, din Borken, a fost finalizată în vara anului 2019. © DAIKIN

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe