Skip to main content

Ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi o pompă de căldură pentru o clădire rezidențială?

Având în vedere că societatea este din ce în ce mai conștientă de problemele aduse mediului de către soluțiile de încălzire, impactul pozitiv al schimbării tehnologiilor de încălzire tradiționale cu pompe de căldură este considerat un pas în direcția bună.

În opinia Asociației Europene pentru Pompe de căldură (EPHA), sectorului de încălzire și răcire i se atribuie 51% din necesarul total de energie din Europa și 27% din emisiile de CO2 (https://bit.ly/3NFGk0r). Ceea ce înseamnă că este practic imposibil să ne gândim la minimizarea impactului nostru asupra mediului fără decarbonizarea încălzirii și răcirii.

În ultimii ani, pompele de căldură au devenit mai relevante pentru decarbonizarea sectorului construcțiilor. Pompele de căldură pot asigura încălzire, răcire și apă caldă și sunt potrivite pentru spații comerciale și clădiri rezidențiale, atât pentru locuințele unifamiliale, cât și pentru cele multifamiliale. Acestea pot fi utilizate în clădiri noi și renovate.

Aspectul este foarte important, întrucât sistemele de încălzire din majoritatea clădirilor urbane se încălzesc cu centrale termice pe combustibili fosili, care folosesc gaz natural și ulei. În consecință, încălzirea și apa caldă generează un procent imens din emisiile totale de gaze cu efect de seră din orașul în care locuim. Prin alegerea pompelor de căldură în defavoarea sistemelor tradiționale de încălzire, se preconizează modificarea treptată a tendinței.

Îndeplinirea nevoilor clădirii concomitent cu creșterea eficienței energetice

Fie că este vorba de o construcție nouă sau de una renovată, clădirile rezidențiale au nevoie de un sistem care să asigure confortul locatarului, asigurând încălzirea sau răcirea, în funcție de anotimp, precum și apa caldă menajeră, fiind în același timp ecologic și eficient din punct de vedere energetic. De asemenea, sistemul trebuie să:

· dețină capacitatea corespunzătoare dimensiunilor clădirii;

· respecte limitele privind amprenta, pe care le poate implica o clădire rezidențială de mici dimensiuni;

· se adapteze ușor la nevoile curente ale construcției, în diferite momente ale zilei sau anului.

Emisii combinate de CO2 reduse

Pentru a ne asigura că un sistem are impact maxim asupra decarbonizării încălzirii și răcirii din casele noastre, este foarte importantă alegerea unei pompe de căldură cât mai eficiente posibil din punct de vedere energetic și care să folosească un agent frigorific cu potențial de încălzire globală (GWP) redus. Prin urmare, sistemul trebuie să poată garanta emisii indirecte de CO2 reduse atât prin consumul mic de energie, cât și prin agentul frigorific cu GWP redus.

Soluția este dată de pompele de căldură de ultimă generație, care folosesc agent frigorific R-32. Acest agent frigorific transportă foarte eficient căldura și poate reduce semnificativ consumul de electricitate, prin comparație cu agenții frigorifici tradiționali. Rata eficienței energetice sezoniere (SEER) a agregatelor pe bază de agent frigorific R-32 este mai mare decât cea pentru agenți frigorifici tradiționali (R-410A), garantând un consum mai mic de energie de vârf.

De asemenea, R-32 are un potențial zero de diminuare a stratului de ozon (ODP), în timp ce valoarea GWP este de 675. Prin comparație cu agenții frigorifici tradiționali, precum R-410A, R-32 poate reduce volumul de încărcare cu 30%. Ceea ce duce la o scădere cu până la 76% a emisiilor de CO2, de exemplu prin comparație cu tehnologia tradițională care funcționează pe bază de R-410A.

Recuperarea este un alt aspect important. Întrucât R-32 nu este un amestec de agenți frigorifici, acesta poate fi recuperat ușor, de exemplu în timpul operațiunilor de întreținere, înainte de a fi refolosit. Prin urmare, soluția devine și mai ecologică.

Pe acoperișul fabricii CI, se află nu numai setul de panouri fotovoltaice menționat mai sus, ci și patru agregate de răcire Daikin, răcite cu aer, special concepute pentru arhitectura „verde” a clădirii. Fiecare dintre ele are o putere de 820 kW în cascadă, asigurând o climatizare eficientă a proceselor logistice și de producție. © DAIKIN

Amprentă compactă

Amprenta este un alt aspect de avut în vedere. Clădirile rezidențiale mici alocă, de regulă, un spațiu foarte mic pentru echipamentele HVAC, în special dacă proiectul este unul de renovare. Prin urmare, este important să se aleagă o pompă de căldură care să asigure întregul necesar privind capacitatea și eficiența energetică, păstrând amprenta unității cât mai compactă posibil.

Noul agregat de răcire de mici dimensiuni cu inverter și R-32

Seria nouă de agregate de răcire de mici dimensiuni cu inverter și pompe de căldură cu R-32 poate reprezenta o alegere foarte valoroasă la construcția de clădiri rezidențiale relativ mici, precum locuințe ecologice uni sau multifamiliare.

Seria de agregate de răcire de mici dimensiuni cu inverter și R-32 este o gamă de unități cu compresor scroll și condensator răcit cu aer care încălzesc sau răcesc, în funcție de necesitățile sezoniere, și asigură apă caldă menajeră, de până la 60 °C. Gama poate acoperi capacități de la 16 kW la 90 kW, pentru o amprentă extrem de compactă. Versiunea de pompă de căldură este potrivită pentru temperaturi ambiante între -20 °C și 35 °C (în modul încălzire).

Printre dotările remarcabile oferite standard se numără compresoarele scroll cu inverter DC proiectate de Daikin, ventilatoarele foarte eficiente cu inverter DC, proiectate de Daikin, cu mod silențios selectabil și un kit de pompe cu inverter, cu variante de pompare ridicată și joasă.

Aceste componente transformă agregatul de răcire de mici dimensiuni într-o serie bazată complet pe inverter care abordează variațiile de sarcină pentru a se asigura că sistemul de încălzire livrează fix ceea ce este necesar în momente diferite ale zilei, sporind eficiența energetică a sistemului.

De asemenea, seria încorporează o funcție îmbunătățită de conectare la internet, prin intermediul Internet of Things (IoT) și al unei aplicații mobile dedicate de configurare, pentru o utilizare facilă.

Seria de agregate de răcire de mici dimensiuni cu inverter și R-32 este extrem de fiabilă datorită experienței vaste acumulate de Daikin în dezvoltarea tehnologiei pe bază de R-32, care este acum un standard în sectorul rezidențial.

Daikin s-a orientat asupra agentului frigorific R-32 din 2012, atunci când R-410a a fost înlocuit cu R-32 în majoritatea produselor de aer condiționat pentru aplicații rezidențiale. De atunci, Daikin și-a reiterat angajamentul de a utiliza acest agent frigorific, extinzând folosirea sa și pentru produsele aplicate.

În 2018, Daikin era un promotor în sectoarele industrial și comercial, scriind istorie prin prezentarea primelor agregate de răcire cu agent frigorific R-32, urmate de unitățile cu compresor scroll și Free-Cooling în același an, și de pompa de căldură cu R-32 în 2020.

În prezent, Daikin deține cele mai multe instalații cu R-32 din lume. Aceasta este dovada experienței, a cunoștințelor, a calității și a fiabilității produselor cu R-32.

Citește aici mai multe despre calitatea Daikin de inițiator în dezvoltarea tehnologiei cu R-32

Vrei să afli mai multe despre noul agregat de răcire de mici dimensiuni cu inverter și R-32 de la Daikin? Contactează-ne prin intermediul formularului de mai jos.

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe