
De ce este importantă calitatea aerului din interior

Calitatea aerului din interior se referă la calitatea aerului dintr-o clădire sau o structură, respirat în fiecare zi de către ocupanții clădirii.
Mai multe lucruri trebuie luate în considerare în momentul proiectării clădirilor rezidențiale, școlilor, birourilor sau clădirilor comerciale ușoare noi. Pe lângă factorii structurali, există și subiectele legate de încălzire, răcire și ceva adesea neglijat: calitatea aerului din interior.
Știi că aerul din interior pe care îl respirăm, fie acasă, fie la birou sau într-o cameră de hotel, ar putea fi de fapt mult mai poluat decât aerul de afară?
- Ne petrecem 90% din viață în interior
- Calitatea aerului din interior poate fi de 2 până la 5 ori mai slabă decât calitatea aerului din exterior
Poluanții aerului din interior
Cu sistemul potrivit (aer condiționat, ventilație, echipamente de purificare a aerului), poluanții aerului precum:
- polenul
- sporii
- praful de ciment
- bacteriile
- virușii
- germenii
pot fi filtrați din aer.


Componentele calității aerului din interior
Ventilație: asigură furnizarea de aer proaspăt și curat.
Recuperarea energiei: generează economii de energie prin transferul de căldură și umiditate între fluxurile de aer.
Tratarea aerului: oferă aerul condiționat necesar pentru a optimiza eficiența energetică a echipamentelor HVAC de interior.
Umidificare: asigură nivelul de umiditate dorit în spațiul condiționat.
Filtrare: asigură aer curat și sănătos prin filtrarea polenului, prafului și mirosurilor nocive pentru sănătatea noastră.
Particule
Particulele din aer pot varia de la simple granule de polen la germeni, bacterii și virusuri.
Particulele în suspensie sunt clasificate în funcție de dimensiunea lor.
Cu cât particula este mai mică, cu atât este mai periculoasă pentru sănătatea noastră.



Particule și zone de depunere
Cu cât este mai ușoară și mai mică o particulă, cu atât mai mult rămâne în aer.
• PM10, toate particulele de până la 10 µm (0,01 mm)
Se depun în nas și faringe, în sistemul respirator uman.
• PM2.5, toate particulele de până la 2,5 µm (0,0025 mm)
Sunt suficient de mici pentru a ajunge în plămânul uman.
• PM1, toate particulele de până la 1 µm (0,001 mm = 1 micron)
Sunt suficient de mici încât să-și poată găsi drumul prin membranele celulare ale alveolelor în sângele uman și să poată provoca boli care pun viața în pericol.
Din cauza nocivității (risc ridicat de boli cardiovasculare), permanenței și frecvenței lor, particulele mai mici de 2.5 μm (adică, PM2.5 și PM1) necesită cea mai mare atenție.
Ventilație

Sistemele de ventilație asigură condițiile optime de climat, oferind un mediu curat, sănătos și confortabil pentru clădirile de toate dimensiunile și cu aplicații diferite.
Ventilația diluează și elimină poluanții din aerul din interior.
Într-o încăpere complet închisă dintr-o clădire, aerul nu poate intra/ieși cu ușurință din încăpere, ceea ce face ca poluanții din aer să rămână și să se acumuleze în încăpere. Acest lucru ar putea afecta sănătatea persoanelor din încăpere. Ventilația este esențială pentru diluarea și eliminarea acestor poluanți din aer.
Importanța sistemului de ventilație
- Scopul unităților de ventilație este de a aduce aer proaspăt în spații închise și de a-l schimba cu aerul viciat.
- Ventilația și utilizarea filtrării extrem de eficiente a particulelor oferite de sistemele HVAC pot reduce concentrația din aer a bacteriilor și virusurilor și, astfel, riscul de transmitere prin aer.
- Sistemele de ventilație și rata adecvată a schimbului de aer s-au dovedit a fi o soluție eficientă pentru a proteja oamenii de contaminanți, inclusiv de virusuri.
- Sistemele de ventilație trebuie utilizate și întreținute corect pentru a fi eficiente


Ce trebuie să iei în considerare când alegi un sistem de ventilație?

Filtrare
După aspirația de aer proaspăt din exterior, este necesară o etapă de filtrare, pentru a curăța aerul. De asemenea, este importantă și filtrarea aerului evacuat. Particulele din încăpere care se deplasează spre grilele de aer evacuat trebuie filtrate pentru a preveni contaminarea întregului sistem de ventilație.
Nivel de zgomot
Un sistem de ventilație capabil să asigure aer proaspăt și schimb de aer cu cea mai mică emisie posibilă de zgomot este esențial pentru a nu deranja ocupanții din clădire.
Igienă
Unitățile de ventilație trebuie să fie proiectate astfel încât să se evite orice fel de contaminare pentru a preveni proliferarea mucegaiurilor și bacteriilor.

Eficiență energetică
Atunci când aerul este schimbat, energia termică din aerul evacuat trebuie recuperată și transferată în aerul proaspăt în cel mai eficient mod.
Dimensiuni compacte
Unitatea de ventilație compactă facilitează instalarea și permite economia de spațiu. Este importantă rentabilitatea și optimizarea spațiului de construcție.
Filtrare

Particulele de virusuri se pot lipi de particulele mai mari de praf sau de picături și se pot deplasa în interiorul clădirii. Bolile infecțioase pot fi controlate prin întreruperea căilor de transmisie utilizate de un agent patogen. Utilizarea filtrelor de aer de înaltă eficiență în cadrul sistemelor de aer condiționat și ventilație poate ajuta la captarea majorității particulelor din aer.
Filtre mecanice de aer
Filtrul mecanic constă din medii cu structuri poroase de fibre sau membrană întinsă pentru a îndepărta particulele din fluxurile de aer.
Unele filtre au o sarcină electrică statică aplicată pe mediu pentru a crește eliminarea particulelor.
Fracția de particule îndepărtate din aerul care trece printr-un filtru se numește „eficiența filtrării”.


Clasificarea filtrelor
Odată cu introducerea noului standard ISO 16890, clasificarea filtrelor se face pe baza capacității de filtrare a anumitor particule, în funcție de mărimea particulelor (de ex., dimensiunea particulelor ≤ 1 μm, ≤ 2,5 μm sau ≤ 10 μm). Clasificările ISO 16890 se bazează pe locul în care se depun particulele în plămânul uman.
Grupuri de filtre (ISO 16890) | Filtrarea minimă necesară | Particule în suspensie filtrate: | ||
ePM1, min | ePM2.5, min | ePM10 | ||
ISO ePM1 | ≥ 50% | Nanoparticule, gaze de eșapament, virusuri | ||
ISO ePM2.5 | ≥ 50 % | Bacterii, spori de ciuperci și mucegai, polen, praf de toner | ||
ISO ePM10 | ≥ 50 % | Polen, praf de deșer | ||
ISO Coarse | < 50% | Nisip, păr |
Eficiența de filtrare
Eficiența filtrării este fracția de particule îndepărtate din aerul care trece printr-un filtru.
Eficacitatea reducerii concentrațiilor de particule depinde de mai mulți factori:

Eficiența de filtrare

Dimensiunea particulelor

Debitul de aer prin filtru

Locația filtrului în sistemul HVAC sau al purificatorului de aer din încăpere
Filtrele de aer pentru particule de înaltă eficiență (HEPA) au o eficiență de cel puțin 99,97% la filtrarea particulelor de 0,3 μm și, în general, o eficiență mai mare decât filtrele ePM1.
O eficiență mai mare de filtrare are ca rezultat, în general, o pierdere de presiune crescută prin filtru. Prin urmare, este important să te asiguri că sistemele HVAC vor putea gestiona actualizările filtrelor fără impacturi negative asupra diferențialelor de presiune și/sau alte debitului de aer înainte de schimbarea filtrelor.

Dezinfectarea aerului prin lumina UV-C
Știi că energia ultravioletă inactivează organismele virale, bacteriene și fungice, astfel încât acestea să nu se poată reproduce și să provoace boli?
Întregul spectru UV este capabil să inactiveze microorganismele, dar energia UV-C (lungimi de undă de 200 - 280 nm) asigură cel mai germicid efect.

Dezinfectarea și igienizarea prin lumina UV-C sunt utilizate pe scară largă în spitale.
Cu toate acestea, lumina UV-C este un pericol de sănătate pentru corpul uman.
Prin tratarea aerului recirculat și proaspăt cu lumină UV-C direct în centralele de tratare a aerului, se poate obține aer curat și fără microbi, fără a expune corpul uman la lumina UV dăunătoare.