Skip to main content

Amprentă redusă de CO 2 și un concept global de răcire prietenos cu clima pentru fabrica Engelbert Strauss CI

Schlüchtern, Germania

Având în vedere dimensiunile gigantice ale fabricii Engelbert Strauss CI, a fost important să gândim la rece. Construită recent, între 2017 și 2019, unitatea de producție a cunoscutului fabricant de haine, încălțăminte și accesorii de lucru din Schlüchtern/lângă Frankfurt pe Main, are o suprafață a fabricii de 90.000 m2, din care aproape 55.000 m2 trebuie să aibă aer condiționat. Aceasta înseamnă echivalentul a aproape opt terenuri de fotbal. Pentru a satisface cerințele clientului în materie de confort climatic și asigura o funcționare cât mai eficientă energetic a serviciilor clădirii, au fost instalate cinci agregate de răcire Daikin, cu o putere nominală totală de 3.450 kW. Ele funcționează cu ajutorul noului agent frigorific ecologic R1234ze, care are un potențial de efect de seră deosebit de scăzut (valoarea GWP - 7).

Noua fabrică Engelbert Strauss CI din Schlüchtern poate fi văzută în depărtare de pe autostrada A66, în apropiere de Schlüchtern (districtul Main-Kinzig). O clădire industrială gigantică din oțel domină peisajul cu o fațadă de sticlă care a fost la un moment dat cel mai mare proiect de construcție de fațade din Germania. Cu o suprafață de 22.500 m², este mai mare decât fațada de sticlă a Elbphilharmonie din Hamburg. Numai depozitele cu hale înalte se ridică până la 17 metri. Proiectul modern de construcție pentru Engelbert Strauss a presupus o investiție de ordinul a sute de milioane de euro. Construcția spațiului fabricii, de peste 90.000 m², a început cu ceremonia de săpare a fundaţiei, în septembrie 2017 și a fost încheiată la sfârșitul anului 2019. Fabrica CI, construită în conformitate cu Ordonanța de economisire a energiei EnEV 2014/2017, este noua unitate de producție de ultimă generație a companiei de familie fondate în 1948. Acum se află la a patra generație de fabricare a hainelor și încălțămintei de lucru pentru clienții comerciali meșteșugari, din industrie și sectorul serviciilor, răspândiţi în peste 30 țări. Aproximativ 350 noi locuri de muncă au fost create acolo până la sfârșitul anului 2020.

Fabrica CI este noua unitate de producție de ultimă generație a companiei de familie fondate în 1948. Acum se află la a patra generație de fabricare a hainelor și încălțămintei de lucru pentru clienții comerciali meșteșugari, din industrie și sectorul serviciilor, răspândiţi în peste 30 țări. Aproximativ 350 noi locuri de muncă au fost create acolo până la sfârșitul anului 2020. © DAIKIN

Haine de lucru personalizate

Utilizând o logistică de ultimă generație, Engelbert Strauss creează posibilități complet noi de individualizare a hainelor de lucru cu ajutorul fabricii sale CI. Este posibilă asamblarea pantofilor uzuali și de marcă ai firmei dintr-o gamă largă de componente, datorită tehnologiei de producție inovatoare și automatizată, combinată cu logistica de navetă asistată de roboți. Navetele complet automate transportă produsele de-a lungul unui total de 13 kilometri de conveioare printr-o varietate de zone de producție, de la recepția mărfurilor până la expedierea directă sau prelucrarea internă ulterioară. În perioadele de vârf pot fi procesate până la 4.000 articole pe oră. O atracție specială a fabricii CI este o unitate de încălțăminte închisă în sticlă, care produce peste 400.000 pantofi pe an.

Compatibilitate maximă cu mediul înconjurător

Engelbert Strauss nu numai că a stabilit cele mai înalte standarde de inovație în ceea ce privește individualizarea produselor sale, ci și în ceea ce privește planificarea fabricii CI din punct de vedere climatic și al protecției mediului. Pe acoperișul centrului logistic, de exemplu, se află un set de panouri fotovoltaice cu o putere nominală de 800 kWp, ceea ce ar corespunde nevoilor energetice a 200 gospodării. Prin urmare, proiectul de răcire și climatizare a clădirii a trebuit şi el planificat și implementat în întregime în conformitate cu acest crez. Împreună cu producătorul de sisteme STAR Kälte-Service GmbH din Bruchköbel, Engelbert Strauss a optat pentru agregatele de răcire Daikin. „Suntem un partener specializat al Daikin de mulți ani. Aceștia oferă produse bune în sectorul apei reci și VRV și au dezvoltat o relație de colaborare strânsă cu noi. Calitatea înaltă a sistemelor lor, combinată cu credibilitatea și expertiza personalului Daikin, sunt două dintre numeroasele motive pentru care am decis să lucrăm cu Daikin ca partener în acest proiect”, spune Burkhard Taus, director general al STAR Kälte GmbH.

Cu o suprafață de 22.500 m², gigantica clădire industrială din oțel cu fațadă de sticlă a fost şi rămâne cel mai mare proiect de construcție de fațade din Germania. Este mai mare decât fațada de sticlă a Elbphilharmonie din Hamburg. © DAIKIN

Cooperare strânsă între toate specialităţile

La începutul acestui proiect nou de construcție, s-a format un grup de specialiști pentru a coordona și planifica activitățile HVAC. Pe parcursul întregii perioade de construcție, grupul a supervizat managementul construcției și punerea în aplicare a echipamentelor tehnice ale clădirii împreună cu electricienii, proprietarii clădirii, constructorii și biroul de proiectare responsabil. „Acest lucru a permis ca multe probleme și complicații să fie rezolvate în cel mai scurt timp posibil”, spune entuziasmat Burkhard Taus. „Colaborarea strânsă între toate specialităţile a dus la un superproces de construcție care a reușit să respecte toate termenele stabilite - ceea ce, în alte condiţii, nu se întâmplă aproape niciodată.”

Avantajele agentului frigorific R1234ze cu GWP scăzut

Pentru a asigura o amprentă de CO2 cât mai redusă, a fost dezvoltat un concept global de răcire prietenos cu clima, bazat pe noul agent frigorific HFO R1234ze. Acest agent frigorific, de tip hidrofluoroolefină (HFO), stabilește un nou standard pentru agenţii de lucru ecologici. Totul se datorează faptului că, cu un GWP (potențial de încălzire globală) de 200 ori mai mic decât cel al agenților frigorifici convenționali, este mult mai prietenos cu clima decât R-134a, utilizat frecvent până acum în agregatele de răcire și pompele de căldură cu compresoare monoșurub. Prin urmare, R1234ze a fost utilizat în toate agregatele cu agent frigorific de la Engelbert Strauss.

Pe acoperișul fabricii CI se află nu numai setul de panouri fotovoltaice menționat mai sus, ci și patru agregate de răcire Daikin, răcite cu aer, special concepute pentru arhitectura „verde” a clădirii. Fiecare dintre ele are o putere de 820 kW în cascadă, asigurând o climatizare eficientă a proceselor logistice şi de producție. © DAIKIN

Căldură, energie electrică și răcire cu ajutorul unei unități de cogenerare

Sistemul de cogenerare (cogenerare de căldură, energie electrică și răcire) a fost proiectat special pentru a utiliza o unitate de cogenerare cu absorbant atașat. Aici, căldura reziduală de la unitatea de cogenerare este transformată direct în frig de către absorbant. Acest sistem generează energie termică care poate fi utilizată pentru încălzirea clădirii, ca energie electrică pentru funcționarea mașinilor, sau pentru a răci roboții. În combinație cu răcirea gratuită, acest proiect poate funcționa complet, în cea mai mare parte a anului, fără refrigerare prin compresie generată mecanic.

Depozitele cu hale înalte se ridică până la 17 metri. © DAIKIN

Răcirea eficientă a tuturor nivelurilor clădirii cu ajutorul unui agregat de răcire

Conceptul de sistem pentru răcirea la suprafață sau controlul temperaturii din fabrica CI, ca proiect special de inovare, prevede trei tipuri diferite de producere a frigului: pe lângă răcirea prin sistemele de răcire a suprafețelor, se folosesc și răcirea prin ventilație și răcitoare cu recircularea aerului.

Pe acoperișul fabricii CI se află nu numai setul de panouri fotovoltaice menționat mai sus, ci și patru agregate de răcire Daikin, răcite cu aer, special concepute pentru arhitectura „verde” a clădirii. Fiecare dintre ele are o putere de 820 kW în cascadă, asigurând o climatizare eficientă a proceselor logistice şi de producție. Agregatele de răcire compacte ocupă puțin spațiu și oferă fiabilitate și flexibilitate maximă, constituind un sistem fiabil de răcire a proceselor. Un compresor monoşurub fără trepte, controlat prin invertor, cu raport de volume variabil (VVR) aduce în prim-plan tehnologia modernă a compresoarelor, cu o funcționare silențioasă bazată pe cele mai recente modele de compresoare și ventilatoare.

Dispunerea în cascadă a celor patru agregate de răcire (tip EWAH-TZ-BSS2) combină puterile individuale ale acestora pentru a asigura o climatizare eficientă și orientată spre cerere. Controlerul activează toate sau doar câteva dintre agregatele de răcire pentru a se adapta cerințelor de climatizare. Alte avantaje provin din nivelurile ridicate de eficiență, deoarece, atunci când este activă, fiecare unitate dintr-o cascadă funcționează în fereastra sa optimă de operare. Unitățile standardizate pot acoperi, de asemenea, spectre de puteri foarte largi. În comparație cu un produs făcut la comandă, acest lucru este foarte avantajos în ceea ce privește investiția inițială, precum și costurile de întreținere și cu piesele de schimb.

Centru de distribuție a energiei cu distribuție complexă şi stratificată a apei

Diferiții consumatori ai apei reci produse necesită temperaturi de curgere foarte diferite în întreaga clădire. Tehnologia de ventilație, de exemplu, necesită o temperatură de tur/retur a apei de 8/14° C, în timp ce sistemele de servere funcționează la o temperatură de 16/22° C. Cu toate acestea, deoarece agregatele de răcire produc apă doar la 6-8° C, STAR Refrigeration a optat pentru un sistem complex şi stratificat de distribuție a apei, utilizând un distribuitor Zortström de la Zortea. Acest centru patentat de distribuție a energiei oferă o soluție sigură, simplă și eficientă pentru colectarea, distribuirea și formarea de rezerve tampon diferitelor volume la diferite temperaturi. Generatorii și consumatorii de căldură pot fi decuplați hidraulic și conectați separat, în funcție de temperaturile necesare. Acest lucru asigură disponibilitatea maximă, în orice moment, a oricărei temperaturi necesare.

Un alt agregat de răcire de la Daikin (tip EWAH-TZ-BSS1), răcit cu aer şi având o putere de 170 kW, este disponibil pentru redundanță, în vederea răcirii camerelor de servere. În caz de urgență, acesta este alimentat de o sursă de rezervă, ceea ce face ca o defectare completă a sistemului de refrigerare să fie practic imposibilă.

În plus, două unități de aer condiționat Daikin split, care utilizează agentul frigorific ecologic
R-32, sunt instalate în clădirea porții și în camerele de servere. Acestea se remarcă prin nivelul scăzut de zgomot și consumul de energie extrem de redus. Alegerea unui sistem cu R-32 reduce impactul asupra mediului cu 68% în comparație cu sistemele cu R-410A, datorită GWP-ului scăzut al agentului frigorific. Datorită eficienței energetice ridicate, consumul de energie scade imediat. Se utilizează două unități interioare split, una ca unitate montată pe perete, iar cealaltă ca o casetă de plafon, ambele caracterizate de un design slim și discret. „Fluxul de aer 3D” emis de ele combină pivotarea automată verticală și orizontală, astfel încât fluxul de aer rece/cald să circule și în toate colțurile încăperilor mari.

Climatizarea spațiilor prin unități suspendate

Elegantele unități suspendate Daikin Euroraster sunt extrem de eficiente şi se integrează perfect în tavane, transformând agregatele de răcire într-un sistem de climatizare eficient, dar silențios. Acestea oferă un nivel ridicat de confort prin aer condiționat fiabil și uşor de controlat. O alimentare integrată cu aer proaspăt face inutilă ventilația suplimentară. Un total de 82 unități suspendate Euroraster au fost instalate pe toate nivelurile clădirii. Dintre acestea, 21 permit fie doar răcirea, fie doar încălzirea ca unități cu 2 țevi. Alte 61 unități pot fi utilizate ca unități cu 4 țevi atât pentru răcire, cât și pentru încălzire. Capacul Euroraster VRV a fost montat ca o soluție specială pentru toate unitățile interioare. Compresoarele cu inverter integrate reglează continuu viteza compresorului în funcție de cererea curentă. Acest lucru înseamnă mai puține porniri și opriri consumatoare de energie, ceea ce reduce consumul de energie cu până la 30% și contribuie la o temperatură mai stabilă a camerei. Conceptul Daikin a fost ales în zona de birouri ca o alternativă mai puțin costisitoare la încălzirea cu panouri radiante, în special în încăperile în care sunt instalate tavane false.

Elegantele unități suspendate Daikin Euroraster sunt extrem de eficiente şi se integrează perfect în tavane, transformând agregatele de răcire într-un sistem de climatizare eficient, dar silențios. © DAIKIN

Control complet și automatizare prin intermediul IT-ului intern

Cerința tehnologiei de măsurare, control și reglare și a tehnologiei IT pentru controlul sistemului de climatizare a reprezentat o provocare specială. Trebuia proiectat un concept de răcire cu o schemă/logică de comandă care să îndeplinească toate cerințele actuale ale tehnicii de ultimă oră la nivel de inginerie a controlului. Toate datele vor fi citite prin BACnet-IP, iar modurile de funcționare vor putea fi comutate. Punctul de referinţă va fi precizat printr-o specificație de tensiune. Pentru a pune în aplicare aceste cerințe, unitatea de control a unităților pe bază de agent frigorific a fost convertită și montată pe o casetă cu apă răcită. Pe lângă ajustările ulterioare ale programării, acest lucru a permis implementarea conceptului cerut și, în cele din urmă, o punere în funcțiune reuşită.

Unitățile interioare sunt conectate la BMS-ul amplasamentului pentru monitorizare prin intermediul interfeței Daikin BACnet DMS502A51. Telecomenzile accesează unitățile prin intermediul unei plăci suplimentare care utilizează controlere de 0-10 V.

Diferiții consumatori ai apei reci produse necesită temperaturi de curgere foarte diferite în întreaga clădire. Tehnologia de ventilație, de exemplu, necesită o temperatură de tur/retur a apei de 8/14° C, în timp ce sistemele de servere funcționează la o temperatură de 16/22° C. În imagine este prezentată telecomanda cu fir Daikin Madoka. © DAIKIN

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe