Skip to main content

Încălzirea apei din piscină prin recuperarea căldurii

Cuxhaven, Germania

Tehnologie de climatizare eficientă energetic la Strandhotel Duhnen

Renumitul Strandhotel Duhnen, situat în stațiunea Cuxhaven de la Marea Nordului, găzduiește oaspeți de 125 ani. Astăzi, hotelul situat direct în Parcul Național Wattenmeer și hotelul alăturat, Aparthotel Kamp, cu apartamentele sale de vacanță complet echipate, oferă toate facilitățile unui hotel de vacanță într-o atmosferă de familie. În acest fel, conducerea hotelului are în vedere nu numai confortul oaspeților săi, ci și mediul înconjurător. Tehnologia Daikin de ultimă generație pentru aer condiționat și gestionarea optimizată a energiei din punct de vedere tehnologic și comportamental asigură confortul deplin al oaspeților în toate zonele hotelului. Recuperarea integrată a căldurii economisește, de asemenea, o cantitate semnificativă de energie și încălzește apa din piscina hotelului.

Exteriorul Strandhotel Duhnen

Renumitul Strandhotel Duhnen din stațiunea Cuxhaven de la Marea Nordului utilizează recuperarea căldurii pentru a încălzi piscina hotelului. © Daikin

Hotelul Strandhotel Duhnen, administrat de o familie şi situat pe plaja de un kilometru de la Marea Nordului, aflată în Cuxhaven, oferă toate facilitățile unei unități moderne de 4**** în cele 67 camere single și duble spațioase, șase apartamente junior, două apartamente Sky cu spa personal și 19 apartamente de vacanță. O zonă spațioasă de wellness, cu piscină, precum și un restaurant care pun la dispoziţie delicatese regionale, un bar de cocktailuri și un pub maritim oferă varietate și o stare de bine relaxată oaspeților acestui hotel de vacanță și wellness.

Tehnologie de climatizare eficientă energetic dintr-o singură sursă

Proprietarii hotelului au profitat de perioadele prelungite de carantină cauzată de coronavirus, când operațiunile hotelului au trebuit să fie suspendate, pentru a renova și moderniza hotelul. Astfel, tehnologia de climatizare a fost modernizată atât în camerele de oaspeți, cât și în zonele publice de la primul etaj al părții din 1976 a clădirii, care găzduiește recepția, holul hotelului, sala de mic dejun, restaurantul „Four Seasons”, barul Lido și sala de evenimente „Düne”. Ca și în trecut, societatea s-a bazat pe soluțiile oferite de Daikin.

Cameră dotată cu o unitate interioară de la Daikin
Cameră dotată cu o unitate interioară de la Daikin

Climat de confort garantat. De acum înainte, oaspeții vor beneficia, în timpul şederii lor la Strandhotel în camerele de oaspeți, de o tehnologie de aer condiționat de ultimă generație. © Daikin

„Hotelul nostru este foarte atent la calitate și, pentru noi, raportul preț-performanță trebuie să fie corect. Având în vedere că până acum am fost foarte mulțumiți de sistemele Daikin, un alt concept era exclus pentru noi. Standardul ridicat, buna reputație și distribuția largă a Daikin oferă încrederea necesară în fiabilitatea tehnologiei”, explică Kristian Kamp, proprietarul manager al Strandhotel Duhnen, adăugând: „Pentru noi, modernizarea tehnologiei de climatizare s-a axat pe eficiența energetică. Acest lucru se datorează faptului că hotelul nostru a fost deja onorat în trecut cu medalia de aur „DEHOGA Umweltchecks” pentru conceptul său de afaceri sustenabil și responsabil față de mediu. Ca parte a inițiativei „Green Travel”, hotelul nostru este recomandat oaspeților interesați de „ecologie”.” Pentru a se asigura că aceste cerințe privind noua tehnologie de climatizare au fost puse în aplicare în mod corespunzător, Kamp i-a adus la bord pe maestrul inginer în soluții de răcire Leif-Arne Tegt de la Fritz Kälte-Technik și pe Pascal Sansen, consultant tehnic la Daikin Airconditioning Germany GmbH.

„Am fost foarte încântat că Kristian Kamp și Leif-Arne Tegt mi s-au alăturat pentru a finaliza împreună acest proiect de construcție. Obiectivul nostru la Daikin este de a răspunde în cel mai bun mod posibil cerințelor companiilor specializate și ale clienților - în special atunci când vine vorba de reducerea emisiilor de CO2 și eficiența energetică. Nu ne este teamă să folosim tehnologii complexe și să facem considerații dificile pentru a planifica și implementa un sistem în cel mai bun mod posibil. Pentru mine personal, găsirea împreună a unor soluții eficiente este întotdeauna o experiență incitantă”, explică Pascal Sansen.

Proiectul a fost realizat în două etape. După prima carantină din 2020, accentul a fost pus pe modernizarea și echiparea camerelor de oaspeți cu aer condiționat modern. Al doilea pas a fost îmbunătățirea confortului climatic în zonele de oaspeți accesibile publicului de la primul etaj. În acest caz au fost necesare unele optimizări ale controlului și fluxului, în comparație cu sistemul anterior. Dar motivul principal al deciziei de a moderniza și trece la o pompă de căldură Daikin apă-aer cu recuperarea căldurii a fost potențiala utilizare a căldurii reziduale generate pentru a încălzi piscina hotelului și sistemul de apă caldă menajeră.

Casetă informativă

Tipul imobiluluiHotel de 4**** cu bloc de apartamente
Facilitățile hotelului75 camere de hotel, 19 apartamente de vacanță, spa și zonă de wellness/piscină de înot, restaurant, bar, lobby, sală de mic dejun, bistro
Anul construcțieiPartea clădirii respective datează din 1976 și include holul hotelului, restaurantul, sala de festivități, „Lido Bar”, sala de mic dejun, precum și recepția, cu o suprafață totală de aproximativ 450 m2. Aceasta a fost modernizată în 2021.
Echipamentul tehnic

Echipamente noi în zona publică:

  • 1 sistem de recuperare a căldurii VRV IV+ răcit cu apă (RWEYQ22T9) cu o capacitate de răcire de 61,5 kW și o putere termică de aprox. 74 kW

  • 10 unități interioare cu casetă de plafon (1x FXZQ 32; 5x FXZQ 40; 1x FXZQ 50; 3x FXFQ 50)

  • Kit de ventilație în sala de mic dejun: Cutie de comunicare retroechipată EKEQMCBA și kit de vană de expansiune EKEXV100

Echipamente noi în camerele de oaspeți:

  • 3 unități exterioare compacte Mini-VRV (RXYSQ), în 2 mărimi, cu 5 și respectiv 8 CP

  • un total de 46 unități interioare FXAQ15 și FXAQ20 pentru o modernizare ușoară

  • Interfețe KNX (KlicDI.VRV) pentru controlul prin intermediul sistemului de automatizare a clădirii

Unități de inventar:

  • 2 unități interioare Daikin FDXS50 în apartamentele Sky (2016)

  • Unitate exterioară multisplit 3MXS80

  • Split simultan Sky-Air RZQG71 cu 2 casete de plafon FCQG35 (2016)

Aer condiționat modernizat

Strandhotel Duhnen a fost reconstruit din nou și din nou pe parcursul celor 125 ani de existență. În prezent, hotelul este format din trei complexe de clădiri diferite, care au fost construite, extinse și modernizate, în mod repetat, în mai multe etape de construcție. Farmecul de familie și ambianța clasică a hotelului au fost întotdeauna păstrate, chiar și în timpul modernizării actuale.

Anterior, holul hotelului, zona de întâlniri și restaurantul erau climatizate de trei sisteme multi-split Daikin 4MKS90D, fiecare cu două unități interioare FCQ60B și una FCQ35B, construite în 2005. Sala de mic dejun a fost răcită anterior cu o unitate de condensare de la un alt producător, iar sistemul de aer condiționat de ventilație al încăperii funcționa permanent la sarcină parțială. În plus, toate sistemele au eliberat, în trecut, căldura neutilizată în aerul exterior. Acest lucru avea să se schimbe acum.

Pompă de căldură orientată spre viitor cu recuperare de căldură

Pentru a oferi oaspeților un confort perfect, optimizând în același timp costurile și asigurând o funcționare fără probleme și un control deplin asupra tehnologiei utilizate, proprietarii hotelului au dorit un sistem modern, eficient energetic și silențios, cu o manoperă de înaltă calitate, care să elimine deficiențele echipamentului învechit.

Fritz Kälte-Technik, care a asigurat ani de zile implementarea sistemului de climatizare la Strandhotel Duhnen, a fost implicată în procesul de planificare încă de la început și, în colaborare cu Pascal Sansen de la Daikin, expertul în eficiență energetică Stephan Goedeke, care lucrează la hotel din 2014 și inginerul responsabil de încălzirea Strandhotelului, Andreas Kratzmann de la G. Kratzmann GmbH, a proiectat un sistem global format din soluții inovatoare de climatizare, exclusiv de la Daikin. De exemplu, zonele publice pentru oaspeți de la parterul clădirii folosesc acum pompele de căldură moderne VRV IV+ Heat Recovery din seria apă-aer pentru încălzire și răcire simultană. Daikin VRV IV+ Heat Recovery oferă o capacitate de răcire de 61,5 kW și asigură climatizarea unei suprafețe operaționale de aproximativ 450-500 metri pătrați la Strandhotel Duhnen. Ca soluție completă cu recuperare de căldură integrată, îndeplinește toate cerințele pentru reglarea centralizată a climei în clădiri: control precis al temperaturii, ventilație, producție de apă caldă, plus integrarea, la cerere, a unităților de ventilație și perdelelor de aer din ușă. Datorită recuperării integrate a căldurii și tehnologiei VRT (temperatura variabilă a agentului frigorific), noul sistem Daikin oferă valori de eficiență remarcabile și cel mai mare confort posibil.

Căldura reziduală generată în timpul răcirii camerelor încălzește piscina

Caracteristica specială a utilizării VRV IV + Heat Recovery la Strandhotel Duhnen constă în faptul că cei aproximativ 72 kW de căldură reziduală generată în timpul răcirii nu sunt pur și simplu eliberaţi în aerul exterior, așa cum se întâmpla anterior, ci sunt utilizați pentru a încălzi propria piscină a hotelului și preîncălzi apa de serviciu în întreaga zonă hotelieră a clădirii principale. Ambele au fost încălzite anterior în mod convențional, cu energie fosilă, dar acum nu mai induc costuri suplimentare cu energia. Apa din piscină este trecută printr-un schimbător de căldură și astfel este încălzită la aproximativ 30 grade. Acest lucru permite economii de peste 17% în comparație cu încălzirea convențională a piscinei. Căldura rămâne 100% în procesele din clădire, fără integrarea aerului exterior. Un alt avantaj: recuperarea căldurii este silențioasă și nu sunt necesare răcitoare.

Tehnologia inovatoare Daikin a VRV IV + Heat Recovery cu recuperare de căldură integrată iese în evidenţă cu o valoare SCOP de numai 11,4. Valoarea SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) descrie eficiența energetică și rentabilitatea pompelor de căldură și reprezintă raportul dintre căldura generată de pompa de căldură și energia de acționare (electricitate) necesară pentru aceasta. Valorile de 3-5 sunt considerate foarte bune. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât sistemul funcționează mai eficient, iar acest lucru se reflectă în consumul de energie. În plus, unitatea exterioară Daikin VRV IV + Heat Recovery este umplută cu agent frigorific reciclat -

o etapă importantă pe drumul către un viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2. Daikin utilizează agent frigorific reciclat cu agent frigorific R-410A în toate sistemele VRV fabricate și vândute în Europa din noiembrie 2020, ca parte a programului său de economie circulară numit „L∞P by Daikin”.

Pompă de căldură Daikin VRV5

Pompele de căldură Daikin VRV IV utilizate în hotel sunt deosebit de ecologice. Datorită programului de economie circulară, L∞P by Daikin, se utilizează agent frigorific reciclat. © Daikin

Utilizarea căldurii reziduale este o sarcină dificilă

Leif-Arne Tegt, proprietarul Fritz Kälte-Technik, a lucrat în mod regulat cu produsele Daikin încă din perioada de ucenicie și a extins cu succes cooperarea cu Daikin, în ultimii ani, de când a preluat afacerea. Pentru el, provocarea specială a proiectului a constat în eficiența necesară a resurselor prin conectarea la sistemul de încălzire pentru a utiliza căldura reziduală în piscină. „Utilizarea căldurii reziduale de la centrală pentru a încălzi piscina internă a necesitat o conexiune pe partea de apă. Acest lucru a fost oarecum o provocare pentru noi, în calitate de societate de instalații frigorifice. Dar, în colaborare cu Pascal Sansen de la Daikin, Stephan Goedeke, consultant energetic și Andreas Kratzmann, inginer de încălzire, am reușit să dezvoltăm un concept foarte bun. Interacțiunea profesională a specialităților este deosebit de importantă pentru astfel de cerințe complexe, în vederea obţinerii unei soluții orientate spre țintă.”

Piscină interioară încălzită

Cererea clientului de a încălzi piscina proprie prin recuperarea căldurii a fost îndeplinită cu succes. © Daikin

Aspect elegant și excelență tehnică în camerele de oaspeți publice

Pe lângă pompa de căldură apă-aer cu recuperarea căldurii, noul sistem de climatizare de la Strandhotel Duhnen este format din 10 unități interioare de tip casetă montate în tavanul suspendat din hol, precum și în restaurant, sălile de ședințe și barul hotelului, precum și un kit de ventilație pentru sala de mic dejun. Unitățile interioare pot răci sau încălzi cu ușurință încăperi cu o înălțime a tavanului de până la 3,50 m. Unitățile interioare de tip casetă de plafon încorporează, de asemenea, filtre foarte eficiente care elimină particulele de praf din aer, garantând o calitate ridicată a acestuia.

În timpul modernizării, au fost făcute și pregătiri pentru instalarea unor kituri de ventilație pentru sistemele care urmează să fie modernizate în viitor, în hol, restaurant, biroul administrativ, zona de bar, o altă sală de conferințe și trei camere pentru personal.

unitate de tavan ascunsă

Pe lângă camerele de oaspeți, tehnologia de aer condiționat a fost reînnoită și în zonele publice, cum ar fi restaurantul hotelului. © Daikin

Mini VRV puternic pentru climatizarea camerelor de oaspeți

În plus față de VRV IV+ Heat Recovery cu recuperarea căldurii, trei unități exterioare compacte Mini VRV au fost amplasate pe acoperișul hotelului pentru a asigura aer condiționat în camerele de oaspeți. Un Mini VRV identic fusese deja instalat și pus în funcțiune, pentru o aripă cu 11 camere, în timpul primei carantine din 2020. Ca soluție totală, pompele de căldură aer-aer eficiente energetic, cu tehnologie VRV IV+, oferă fiecare o capacitate de răcire de până la 33,5 kW și una de încălzire de până la 37,5 kW, la o înălțime de numai 823 milimetri și o suprafață de instalare de sub 0,5 m2. Acest lucru reduce atât costurile induse cu energia, cât și emisiile de CO2. Unitățile exterioare Mini VRV pot fi conectate fiecare la cel mult
64 unități interioare și pot fi controlate separat.

Unitate exterioară Mini VRV
Unitate exterioară Mini VRV

Unitățile exterioare VRV pentru climatizarea camerelor de hotel sunt amplasate pe acoperişul hotelului. © Daikin

Gestionarea centralizată a energiei

Bineînțeles, pentru o gestionare eficientă a consumului de energie, sunt posibile controlul și monitorizarea centralizată a întregului sistem. Toate unitățile de aer condiționat au fost integrate în sistemul de automatizare al Strandhotel Duhnen prin intermediul sistemului de control existent al clădirii - KNX. În acest fel se pot obține și alte economii substanțiale de energie.

Sprijin de stat prin Sprijinul federal pentru clădiri eficiente (BEG)

Finanțarea proiectului a fost solicitată de la Biroul Federal German de Economie și Control al Exporturilor (BAFA), ca parte a Finanțării federale pentru clădiri eficiente (BEG). Consultantul energetic Stephan Goedeke, proprietar al unui birou de inginerie și expertiză pentru consultanță energetică, a fost consultat, în calitate de expert autorizat în domeniul eficienței energetice pentru clădiri nerezidențiale şi în cadrul procesului de aplicare, în legătură cu programele de finanțare ale DENA, KfW și BAFA. Subvenția pentru pompele de căldură aer-aer Daikin eficiente energetic a fost aprobată ca o așa-numită măsură individuală (BEG EM). O subvenție de bază de 35% este disponibilă din partea BEG, pentru pompele de căldură, cum ar fi Daikin VRV.

Modernizarea tehnologiei de climatizare de la Strandhotel Duhnen a fost implementată în termen de șase săptămâni și finalizată la timp pentru sfârșitul carantinei din primăvara anului 2021.

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe