Skip to main content

Menținerea unui climat de afaceri favorabil

Bergheim, Germania

Pentru noua construcție a centrului comercial Intro Bergheim, cu 22 unități de vânzare cu amănuntul, din centrul orașului Bergheim, lângă Köln, accentul a fost pus pe cerințele individuale privind confortul climatic, precum și pe o funcționare cât mai eficientă din punct de vedere energetic a instalațiilor din clădire. Pentru a putea satisface dorințele individuale ale chiriașilor în ceea ce privește climatizarea, Intro Bergheim a mizat pe un concept global, bazat pe tehnologia pompelor de căldură în combinație cu sisteme de ventilație pentru climatizare și ventilație descentralizate. Filiala din Osnabrück a Zimmer & Hälbig GmbH a planificat și instalat toate echipamentele tehnice de încălzire, ventilație și aer condiționat ale clădirii. Societatea, care este specializată în crearea așa-numitelor concepte de servicii la 360° pentru clădiri, a ales, pentru proiectul din Bergheim, tehnologia de sistem de la Daikin. Faptul că Daikin este un producător „integral” de soluții de încălzire, aer condiționat, ventilație și control i-a convins pe dezvoltatorii de proiecte de la Zimmer & Hälbig. De exemplu, magazinele alimentare Aldi și HIT, magazinul de electronice Expert și zonele publice ale centrului comercial sunt dotate cu sisteme de aer condiționat Daikin. Toate celelalte magazine mai mici sunt conectate la sistemul de ventilație Daikin.

La sfârșitul anului 2019, Intro Bergheim, un centru comercial modern cu aproximativ 19.500 m2 de spații comerciale și retail, s-a deschis în centrul orașului Bergheim din regiunea Köln. Un centru comercial atractiv, cu o gamă variată de magazine de vânzare cu amănuntul și produse alimentare, completează acum peisajul urban în locul în care se afla staţia de autobuz locală. Printre chiriași se numără magazinele alimentare Aldi și HIT, magazinul de electronice Expert și diverse magazine mai mici de vânzare cu amănuntul și produse alimentare. Staţia de autobuz a fost integrată în centru. Construcția centrului comercial pe locul fostei stații de autobuz și în apropierea gării Bergheim DB a avut loc în timp ce autobuzele și trenurile pentru transportul local de călători continuau să funcționeze, ceea ce a dus la un spațiu oarecum înghesuit.

Provocare: cerințe diferite ale chiriașilor

Tehnologia de climatizare a fost luată în considerare încă de la începutul planificării Intro Bergheim. O mare parte dintre chiriași fuseseră deja programați înainte de finalizare (Aldi, Expert). Pe lângă tehnologia HVAC foarte eficientă, s-a acordat o mare importanță respectării tuturor prevederilor legale ale Ordonanței privind economia de energie (EnEV), referitor la valorile OP ale tehnologiei clădirilor. La fel de importante au fost și valorile scăzute ale presiunii sonore, deoarece Intro Bergheim este situat într-o zonă rezidențială și, prin urmare, serviciile clădirii trebuie să funcționeze în liniște. Provocarea majoră a fost aceea de a aduce, în timpul fazei de construcție în curs, diferitele dorințe de planificare și specificații ale chiriașilor sub o singură „pălărie” proverbială.

Accentul a fost pus pe cerințele individuale privind confortul climatic, precum și pe funcționarea cât mai eficientă energetic a instalațiilor din clădire pentru noua construcție a centrului comercial Intro Bergheim, cu 22 unități de vânzare cu amănuntul, în centrul orașului Bergheim, lângă Köln.

Partener de sistem pentru tehnologia 360° a clădirilor

Cu peste 190 angajați în patru locații din Germania, Zimmer & Hälbig GmbH este atât o societate de planificare, cât și una de construcții. Zimmer & Hälbig a apelat la abordarea Daikin Total Solutions pentru a climatiza spațiul comercial și de retail din Bergheim, într-un mod eficient din punct de vedere energetic și prietenos cu clima. „Abordarea noastră la Zimmer & Hälbig este de a oferi clienților noștri concepte personalizate de servicii pentru clădiri și un partener de sistem. Împreună cu angajații noștri, ne ocupăm de planificare, instalare și întreținere, acoperind astfel întregul spectru al tehnologiei clădirilor. Acesta este motivul pentru care am ales sistemele Daikin pentru Intro Bergheim”, explică Carsten Elixmann, directorul filialei Osnabrück a Zimmer & Hälbig GmbH. Cu portofoliul său larg de produse, Daikin poate acoperi până la 90% din echipamentele tehnice pentru clădiri. Încălzirea, aerul condiționat, ventilația și controlul general al sistemului provin astfel dintr-o singură sursă, sunt perfect coordonate și, în cele din urmă, reduc costurile de instalare și întreținere. În acest fel, sistemele de interblocare pot fi optimizate din punct de vedere energetic, al întreținerii și gestionării, putând fi combinate fără probleme de compatibilitate. Pe parcursul ciclului de viață al clădirii se pot obține reduceri de interfață și costuri, dar, în același timp, se pot face economii substanțiale de energie și CO2. Marcel Wünning, manager de proiect pentru sisteme de refrigerare și aer condiționat la Zimmer & Hälbig GmbH, adaugă: „Alte argumente în favoarea Daikin au fost colaborarea foarte bună de-a lungul mai multor ani, utilizarea intuitivă și prietenoasă pentru clienți și funcționalitatea sigură a soluțiilor Daikin, precum și serviciul clienți prietenos și competent.”

Pompă de căldură - sensibilă din punct de vedere ecologic și economic

Filiala din Osnabrück a Zimmer & Hälbig GmbH a dezvoltat și implementat conceptul de climatizare în colaborare cu Daikin și cu antreprenorul general Bauwens. Având în vedere condițiile generale, Zimmer & Hälbig a decis să utilizeze sisteme de pompe de căldură eficiente din punct de vedere energetic, care încălzesc și răcesc în același timp. Pompele de căldură generează până la 75% din energia necesară din aer, o resursă regenerabilă. Acest lucru are sens din punct de vedere ecologic și economic. Din cauza spațiului limitat disponibil, toate unitățile exterioare au fost amplasate în parcarea de deasupra centrului comercial.

Combinația dintre pompele de căldură eficiente şi unitățile de ventilație cu recuperarea căldurii este foarte economicoasă.

Configurații personalizate pentru ventilație și aer condiționat

Soluțiile eficiente energetic pentru a minimiza costurile pe toată durata de viață a unui sistem de aer condiționat sunt de o importanță crucială pentru sectorul comerțului cu amănuntul. În ceea ce privește zonele mari de vânzare cu amănuntul de la Intro Bergheim, au fost create concepte climatice individuale împreună cu chiriașii pentru a satisface diferitele cerințe ale utilizatorilor clădirii. Un magazin de electronice, de exemplu, are, în mod firesc, cerințe de climatizare diferite de cele ale magazinelor alimentare Aldi și HIT.

Daikin oferă clienților comerciali așa-numitele pachete complete Plug&Play, adică combinații gata de utilizare de pompe de căldură (tehnologie VRV sau unități cu condensare ERQ) pentru încălzire și răcire cu unități de ventilație Daikin. Acest lucru oferă un câștig ridicat în eficiență și confort pe tot parcursul anului și face ca instalarea să fie mai ușoară și mai rapidă. Combinația dintre pompele de căldură eficiente şi unitățile de ventilație cu recuperarea căldurii este foarte economicoasă. Clădirile comerciale, cum ar fi Intro Bergheim, funcționează adesea în modul de răcire, chiar dacă aerul exterior este prea rece pentru a fi trimis în interior fără a fi tratat. În acest caz, căldura din aerul evacuat din zonele de vânzare este utilizată pentru a preîncălzi aerul proaspăt, rece, care intră. Aerul exterior rece sau cald este precondiționat cu ajutorul schimbătoarelor de căldură rotative din unitățile de ventilație. Cu toate acestea, este necesară o sursă suplimentară de încălzire sau răcire, deoarece recuperarea căldurii nu este întotdeauna suficientă pentru a atinge temperatura dorită în încăpere. În acest caz, pompele de căldură de la Daikin oferă o soluție eficientă energetic. O pompă de căldură alimentează atât schimbătorul din unitatea de ventilație, care încălzește sau răcește aerul proaspăt, cât și unitățile interioare din magazine și birouri. Marcel Wünning, manager de proiect pentru sisteme de refrigerare și aer condiționat la Zimmer & Hälbig GmbH, explică: „Achiziționarea tehnologiei pompelor de căldură și a ventilației dintr-o singură sursă nu numai că a redus costurile, dar garantează, de asemenea, o comunicare ușoară și sigură între cele două sisteme.”

La Intro Bergheim se utilizează așa-numitele pachete complete Plug&Play de la Daikin. Acestea sunt combinații gata de utilizare de pompe de căldură (tehnologie VRV sau unități cu condensare ERQ) pentru încălzire și răcire cu unități de ventilație Daikin.

Reprogramare flexibilă datorită conceptului de aer condiționat descentralizat

În timpul derulării fazei de construcție, o schimbare de chiriaș a necesitat o reprogramare. Reprogramarea flexibilă nu a fost o problemă, datorită conceptului de aer condiționat descentralizat. Chiar și în viitor, schimbările de chiriași sau transformările nu vor ridica probleme pentru serviciile clădirii, deoarece, cu ajutorul tehnologiei pompelor de căldură, fiecare etaj al unei clădiri poate fi planificat în mod descentralizat și rămâne complet funcțional. În acest fel, diferitele cerințe ale viitorilor chiriași pot fi abordate în mod flexibil. În cazul în care proprietatea este vândută sau este destinată unui alt scop, utilizarea alternativă poate fi realizată fără probleme sau costuri semnificative pentru conversie.

Aldi:

Sucursala Aldi din Intro Bergheim are o suprafață de vânzare de 1.200 m2. Combinația dintre o unitate compactă cu condensare Daikin ERQ, controlată prin inverter, R-410A pentru funcționare mono și o unitate de ventilație Daikin pentru un debit de aer de 6.600 m³/h asigură aerul condiționat și ventilația. Sistemul poate răspunde în mod flexibil la schimbarea sarcinilor și totodată adaptat la nevoile chiriașului. Birourile și spațiile pentru personal atașate zonelor de vânzare sunt climatizate cu o unitate de aer condiționat split, având o capacitate de răcire de 6 kW. Acesta se caracterizează printr-un nivel de zgomot redus și un consum de energie extrem de scăzut. În interior se utilizează o unitate Daikin de tavan. Acesta se caracterizează prin designul său elegant, deoarece fantele sunt integrate în tavan.

HIT:

Cu o suprafață de aproximativ 3.000 m2, sucursala HIT este cel mai mare spațiu comercial din Intro Bergheim. Și aici se utilizează o unitate cu condensare ERQ, controlată prin inverter, cu agent frigorific R-410A și o capacitate de răcire de 12 kW, precum și o pompă de căldură VRV cu o capacitate de răcire de 65 kW. Acestea sunt combinate cu o unitate de ventilație Daikin care asigură un debit de aer de 25.700 m³/h. Zona de vânzări a sucursalei HIT este climatizată cu 15 casete de plafon Daikin, cu încă două unități interioare instalate în zona de vânzări pentru fructe și legume. Cu o înălțime de numai 245 mm, unitatea de tavan este cea mai subțire din clasa sa; nici plafoanele false înguste nu reprezintă o problemă. Unitatea poate comuta automat între modul de răcire şi cel de încălzire pentru a menține în siguranță o temperatură prestabilită. Cu toate acestea, poate fi folosită și doar pentru ventilație, fără a modifica temperatura camerei. Zonele de birouri și personal de la HIT sunt climatizate cu ajutorul unui sistem split cu agent frigorific R-32 și o capacitate de răcire de 2,4 kW.

Zona de vânzări a sucursalei HIT este climatizată cu 15 casete de plafon Daikin, cu încă două unități interioare instalate în zona de vânzări pentru fructe și legume.

Magazinul de electronice Expert

La magazinul de electronice Expert, cu o suprafață de vânzare de 1.450 m2, se utilizează sistemul inovator VRV IV+ Heat Recovery cu o capacitate de răcire de 80 kW și una de încălzire de 91 kW. Sistemul VRV IV+ funcționează cu recuperarea integrată a căldurii în sistemul cu 3 țevi, energia extrasă pentru răcire fiind folosită în altă parte pentru încălzire. VRV IV+ Heat Recovery poate asigura simultan atât modul de răcire, cât și pe cel de încălzire. Tehnologia cu 3 țevi poate recupera căldura la o temperatură de condensare mai mică, deoarece are două țevi separate pentru agentul frigorific lichid și gazos și, astfel, are un flux mai uniform. Rezultatul este o eficiență energetică mai mare, deoarece este nevoie de mai puțină energie pentru recuperarea căldurii. În sucursala Expert, VRV IV+ Heat Recovery a fost combinat cu o unitate de ventilație modulară, pentru a trata un volum de aer de
14.400 m³/h.

În zona de vânzări, aerul condiționat este asigurat de 22 unități tip casete de plafon. Acestea sunt ideale pentru spații mari, fără tavane false, de până la 3,5 m înălțime, cum ar fi piețele de vânzare cu amănuntul, asigurând în același timp o răcire sau o încălzire eficientă fără pierderi de capacitate. Cu ajutorul telecomenzii, pot fi setate cinci poziții ale clapetei ventilatorului, între 0° și 60°. Un control automat al volumului de aer asigură un climat optim pentru clienți și personal.

La magazinul de electronice Expert, cu o suprafață de vânzare de 1.450 m2, 22 unități Daikin cu casete montate în tavan asigură aerul condiționat.

Zonele publice ale centrului/mall-ului

Celelalte zone accesibile publicului de la Intro Bergheim sunt climatizate de două agregate de răcire controlate prin inverter, cu eficiență energetică maximă, randament ridicat și o capacitate de încălzire de 114 kW fiecare. Răcirea adecvată este asigurată de un agregat de răcire multi-scroll, răcit cu aer, cu o eficiență ridicată, un nivel redus de presiune acustică și o capacitate de răcire de 138 kW.

Alte patru ERQ-uri controlate prin inverter, în combinație cu o unitate de ventilație Daikin având un debit de 31.200 m³/h, asigură, de asemenea, aerul condiționat și ventilația pentru zonele publice și spațiile comerciale ale mall-ului. În plus față de eficiența ridicată, acestea asigură un răspuns rapid la sarcinile schimbătoare care pot apărea în zonele publice, în special din cauza numărului foarte diferit și variabil în timp al clienților. Chiar și în perioadele de tranziție sezonieră, sistemul reacționează rapid la fluctuațiile de temperatură și garantează un climat confortabil și plăcut în orice moment.

Unitate de control simplă și gestionare inteligentă a energiei

Daikin oferă o gestionare completă a controlului întregii tehnologii pentru clădiri, integrând nu numai propriile sisteme, ci și dispozitive de la alți furnizori. Prin controlul automat al unităților interioare individuale sau al zonelor de magazin, cu ajutorul unor telecomenzi ușor de utilizat și al unei conexiuni Plug & Play între pompele de căldură și unitățile de ventilație, toate sistemele pot fi controlate în mod descentralizat și individual. Gestionarea inteligentă a energiei optimizează non-stop performanța tuturor dispozitivelor. De asemenea, se pot face economii la costurile curente cu energia prin efectuarea unor setări adecvate pentru perioada de dinainte de deschiderea/după închiderea magazinului.

Conceptul de ansamblu al Zimmer & Hälbig cu soluțiile de sistem Daikin, fiecare cu sisteme combinate descentralizate personalizate pentru aer condiționat, încălzire și ventilație, a funcționat fără probleme și complicații încă de la deschiderea Intro Bergheim. Zimmer & Hälbig se ocupă şi de toate lucrările de întreținere și service pentru echipamentele tehnice ale clădirii.

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe