Skip to main content

De ce să alegi o pompă de căldură în detrimentul soluțiilor clasice de încălzire? Merită investiția?

Una dintre cele mai inteligente tehnologii de încălzire disponibile în momentul actual o reprezintă pompele de căldură, care asigură cel mai avantajos mix între eficiență ridicată, cele mai mici costuri de funcționare, confort unic și durabilitate. Nu e de mirare, deci, că aceste echipamente câștigă o cotă din ce în ce mai mare din piața de încălzire. Până în anul 2030, în Europa vor fi instalate 4 milioane de pompe de căldură anual, ceea ce reprezintă o rată anuală de creștere (CAGR) de 20%, conform previziunilor făcute de experții din industrie. Altfel spus, 1 din 3 sisteme de încălzire instalate va fi o pompă de căldură, comparativ cu 1 din 10 în anul 2020.

Concret, cum îți poate face pompa de căldură viața mai ușoară, mai plăcută și mai confortabilă? Flexibilitatea, eficiența, rentabilitatea investiției pe termen lung și impactul redus asupra mediului sunt doar câteva dintre avantajele de care te poți bucura prin înlocuirea echipamentelor mai vechi de încălzire cu pompe de căldură care utilizează energie regenerabilă. Să le luăm pe rând:

●         Principalul avantaj îl reprezintă economiile considerabile ce apar la facturile de energie electrică. Pompele de căldură funcționează, în general, cu un raport de 30% energie electrică și 70% surse de energie regenerabilă. Fiecare kilowatt de electricitate utilizat într-o pompă de căldură generează între 3 și 4 kilowați de căldură regenerabilă, ceea ce reprezintă o eficiență de aproximativ 300 - 400%. Atunci când este combinată cu alte resurse regenerabile, cum ar fi panourile solare termice sau fotovoltaice, eficiența - și implicit randamentul investiției -  crește și mai mult, iar facturile sunt și mai mici. În plus, și confortul este mult mai ridicat, în comparație cu un sistem pe lemne, care generează un disconfort ridicat utilizatorilor pentru că necesită alimentare manuală, de cele mai multe ori permanentă, dar și spațiu pentru depozitarea lemnelor.

 

●            Pompele de căldură au un impact pozitiv considerabil asupra mediului. De altfel, cel mai mare imbold pentru trecerea la pompele de căldură vine din necesitatea de a folosi soluții alternative mai ecologice. Explicația este simplă: consumă mai puțină energie electrică, nu produc emisii locale, ceea ce le face mai puțin dăunătoare pentru mediu decât sistemele mai vechi care utilizează combustibili fosili. Totodată, și creșterile prețurilor pe piața gazelor naturale și energiei electrice sau faptul că lemnul este o resursă din ce în ce mai limitată sunt un argument în plus în favoarea unor astfel de soluții eficiente și ecologice.

 

●            Un avantaj major al acestui tip de soluție este că oferă un randament al investiției mult mai mare decât un sistem de încălzire pe cărbune sau electric. Există preconcepția potrivit căreia pompele de căldură oferă doar agent termic, utilitatea lor fiind restrânsă la crearea unui mediu plăcut în casă în timpul sezonului rece. În realitate, însă, instalația înlocuiește mai multe soluții de climatizare, pentru că asigură încălzire pe timp de iarnă, răcoare vara și apă caldă menajeră tot timpul anului. Poate că, la prima vedere, investiția inițială într-o pompa de căldură este una considerabilă, însă, acești bani vor fi economisiți în scurt timp datorită costurilor reduse lunar la energia electrică, lista avantajelor fiind completată și de subvențiile guvernamentale, plus cerințele reduse de întreținere (pompele de căldură necesită doar o verificare generală de întreținere o dată pe an). Nu în ultimul rând, instalarea unei pompe de căldură crește valoarea unei proprietăți, în cazul unei posibile vânzări.

 

●            Dincolo de avantajele de ordin financiar, de mediu și guvernamentale, pompele de căldură sunt o soluție foarte versatilă pentru nevoile de încălzire, răcire sau apă caldă menajeră ale oricărei locuințe, indiferent dacă este vorba de o casă sau de un apartament. Fiind un Home Comfort System, pompele de căldură sunt concepute pentru a fi "intermediarul" nevoilor tale, furnizând apă caldă și încălzire, chiar și răcire, oricând și oricum ai nevoie. În plus, majoritatea pompelor de căldură pot fi gestionate și prin intermediul unei aplicații, astfel încât, indiferent unde te afli, vei avea mereu controlul.

●            Important de subliniat este și faptul că pompa de căldură este un echipament de încălzire potrivit pentru instalații noi și înlocuiri ale sistemelor existente, se poate conecta inclusiv la sistemele de încălzire în pardoseală, ventilo-convectoare sau radiatoare, fiind o soluție de patru ori mai eficientă decât alternativele tradiționale. Aceasta poate fi, de asemenea, montată cu un sistem integrat de apă caldă menajeră sau conectată la un boiler extern, astfel încât apa caldă este mereu disponibilă pentru consumator. Pompa de căldură este o soluție optimă de climatizare și pentru zonele în care nu există acces la gaz și poate colecta până la 75% din energia utilizată din surse regenerabile, iar restul din electricitate.

Deși pompele de căldură vin cu o serie de avantaje de neegalat în comparație cu orice altă sursă de încălzire, totuși, pentru a le obține este nevoie ca aceste echipamente să funcționeze în condiții optime și să fie parte dintr-un sistem de încălzire corect dimensionat de către o firmă specializată. Așadar, iată și alți factori de care să ții cont când decizi să achiziționezi  o pompa de căldură:

●            Costul inițial pentru achiziție și lucrările de instalare, pentru că prețul mediu al unei pompe de căldură variază în funcție de țara de reședință, dar și de tipul de pompă de căldură ales. Deși multe țări oferă subvenții pentru a ajuta proprietarii de locuințe să echilibreze costurile, totuși,  pompele de căldură pot necesita o investiție inițială substanțială.

 

●            Una dintre condițiile necesare utilizării optime a unui astfel de sistem ține de sursa regenerabilă folosită: aer, apă, pământ. Cum instalarea unui sistem de încălzire precum pompa de căldură nu este întotdeauna atât de simplă pe cât pare, pentru a lua cea mai bună decizie este esențial să investești  nu doar bani, ci și timp pentru a te documenta temeinic, astfel încât să înțelegi ce tip de pompă de căldură este potrivit pentru casa ta. Găsirea unor firme specializate pe segmentul pompelor de căldură poate ajuta în mod semnificativ în acest sens.

●            Nu în ultimul rând, instalarea unei pompe de căldură poate fi un proces consumator de timp și provocator din cauza tuturor componentelor diferite pe care le implică. Vestea bună este că de acest lucru se ocupă firmele de instalații, dar ar putea totuși să aibă un impact asupra programului tău, și, bineînțeles, asupra bugetului alocat. Este de datoria specialistului să-ți recomande tipul pompei de căldură, locul în care va fi amplasată și modul în care se va conecta la emițătoarele existente.

În altă ordine de idei, pentru a evalua posibilitatea utilizării unei pompe de căldură și de a te bucura de  un sistem „de ultimă generație” pentru încălzirea casei, bazează-te pe expertiza unor profesioniști specializați, care să te sfătuiască și cu ajutorul cărora să iei cea mai bună decizie pentru nevoile tale, având în vedere opțiunile disponibile pe piață. Afli mai multe informații despre pompele de căldură vizitând Daikin Home Solutions Hub.

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe