Skip to main content

Tot ce trebuie să știi când îți cumperi un aparat de aer condiționat!

______________

În verile din ultimii ani au crescut temperaturile atât de mult încât aparatele de aer condiționat au devenit o necesitate pentru majoritatea dintre noi. Cum alegi soluția potrivită pentru tine dintre atâtea opțiuni disponibile pe piață?

Răspunde la următoarele întrebări și află ce fel de aparat de aer condiționat ai nevoie:

1.    În câte camere ai nevoie de aer condiționat?

În funcție de răspuns, ai de ales între un aparat single-split sau multi-split. Sistemul single-split are o unitate interioară conectată la o unitate exterioară, iar aceasta este soluția optimă pentru o cameră. Un aparat multi-split îți permite să ai mai multe unități de interior conectate la o singură unitate exterioară. Astfel poți crea un climat perfect în mai multe camere din casă. 

2.    Cât de mari sunt camerele în care plănuiești să instalezi unitățile?

Reține că înălțimea tavanului și suprafața camerei în metri pătrați sunt doi dintre factorii care determină capacitatea necesară a unităților. În terminologia de specialitate, unitatea de măsură pentru capacitatea de răcire/încălzire a unui echipament de aer condiționat este W (Watt). Pentru estimarea sarcinii de răcire se poate considera un indice de capacitate de 30-40 W/m3 (în funcție de temperaturile interioare și exterioare, de gradul de izolare, de ocuparea și de degajările interne de caldură). Pentru estimarea sarcinii de încălzire se poate considera un indice de capacitate de 40-60 W/m3. 

În fișele tehnice furnizate de anumiți producători, capacitatea echipamentului este exprimată în BTU/h. Pentru a face o conversie a indicilor pe metru pătrat, având în vedere că 1W=3,41 BTU/h, trebuie să ştii că ai nevoie de aproximativ 45 BTU/m2 în cazul răcirii și 65 BTU/m2 în cazul încălzirii, pentru o înălțime standard a spațiilor de 2,7 metri. Aceste valori sunt orientative și se folosesc în practică atunci când nu există un proiect de specialitate pe baza căruia să se poată alege echipamentele.

De subliniat faptul că pentru un calcul corect trebuie ținut cont de suprafețele vitrate, dacă există sau nu izolaţie termică, dimensiunea ferestrelor, puterea electrică a celorlalte aparate electrice sau electrocasnice care mai degajă căldură în camera, inclusiv de sistemul de iluminat. Aceste calcule se întocmesc de către proiectanți de specialitate (ingineri de instalații)

3.    Unde ai putea amplasa unitatea interioară şi unitatea exterioară?

Arhitectura clădirii este foarte importantă pentru a alege configurația sistemului de aer condiționat. În funcție de arhitectura clădirii decizi poziția unității/unităților exterioare și se determină lungimea traseului frigorific. Cu cât unitatea exterioară este mai apropiată de unitatea interioară, cu atât instalarea va fi mai simplă și mai eficientă. 

Din punct de vedere al funcționării corespunzătoare a echipamentului, cele mai importante aspecte când vine vorba de amplasarea unităţii exterioare sunt asigurarea unei bune circulaţii a aerului exterior asupra schimbătorului de căldură și posibilitatea evacuării condensului produs de unitatea interioară. Prin urmare, nu se recomandă montarea unităţii exterioare într-un spaţiu închis sau acoperit.

Un sistem corect selectat și instalat este esențial în asigurarea confortului termic prin uniformitatea temperaturilor, lipsa curenților de aer și impactul vizual redus al echipamentelor instalate. În funcție de designul camerei, vei alege tipul unității interioare potrivite. Astfel, poți lua în calcul o unitate interioară standard (cu montaj la înălțime pe perete), una de pardoseală (care se montează la câțiva centimetri deasupra podelei) sau una care poate fi ascunsă în plafonul fals al camerei, climatizarea fiind realizată prin tubulaturi și grile. 

Cel mai des folosite, în special în locuințe, sunt sistemele de perete, care au avantajul că se montează foarte ușor, au prețuri convenabile și își fac foarte bine treaba în spațiile în care sunt amplasate. Pentru o distribuire uniformă a aerului în toată încăperea, este indicat ca unitatea interioară să fie poziționată la cel puțin 10 cm diferență de tavan. 

Cele mai moderne modele folosesc tehnologii de identificare a prezenței în încăpere, care permit utilizarea echipamentului fără a crea disconfort, așa că nu trebuie să îți faci griji dacă aparatul este poziționat în spatele sau în fața biroului. Cu toate acestea, nu toate sistemele de pe piață sunt dotate cu tehnologia şi funcţiile inovatoare pentru a climatiza în mod uniform încăperea. Așadar, trebuie montate strategic, în anumite locuri, pentru o distribuire optimă a temperaturii în cameră.

4.   În ce încăpere este recomandat să montezi unitatea interioară a aparatului de aer condiționat?

Dacă te întrebi și unde să montezi unitatea interioară a aparatului de aer condiționat - în hol, în living, în birou, în dormitor - pentru a te bucura la maximum de eficiența sa, cea mai bună variantă ar fi să pui câte un aparat în fiecare încăpere pe care dorești să o climatizezi. Amplasarea unui sistem de o capacitate mai mare pe hol, nu va avea ca rezultat climatizarea întregii locuințe și nu va reuși să mențină o temperatură uniformă în fiecare cameră. Dacă vei alege o astfel de amplasare, sistemul de climatizare va funcţiona în mod excesiv pentru a răci/încălzi aerul de pe hol şi există posibilitatea ca aparatul să lucreze un număr mai mare de ore decât ar fi necesar pentru a atinge tempraturile setate, generând astfel un consum de energie electrică mult mai ridicat.

5.    Care sunt cele mai importante caracteristici pe care doreşti să le aibă aparatul de aer condiţionat?

Confortul nu este determinat numai de temperatura aerului interior, ci și de nivelul de umiditate, viteza aerului în încăpere, funcționarea silențioasă și distribuirea optimă a aerului. Totodată, funcțiile de filtrare a aerului împotriva alergenilor, bacteriilor și virusurilor, plus consumul mic de energie electrică și posibilitatea ca aparatele AC să fie controlate cu ușurință de pe smartphone sau tabletă, reprezintă aspecte importante de luat în considerare.

Consumul de energie electrică este foarte important în momentul în care alegi echipamentul de aer condiționat, așa că fii foarte atent la fișa tehnică a sistemului și la informațiile referitoare la consum pentru a putea verifica dacă instalația electrică de acasă poate suporta un astfel de consum. De menționat că aparatele de aer condiționat clasa A+++ fac parte din categoria celor mai eficiente soluții din punct de vedere energetic disponibile pe piață.

Pe termen lung, echipamentele cu eficiență ridicată, deși mai scumpe, ajung la un cost al investiției și de exploatare mai mic decât un echipament mai ieftin, dar cu eficiență mai redusă. Altfel spus, la achiziționarea oricărui aparat, gândește-te întotdeauna în perspectivă – un preț mai mare, pentru un produs care va consuma mai puțin, înseamnă, de fapt, economie pe termen lung, întrucât investiția se va amortiza în timp. Foarte important este și ca, atât unitatea interioară, cât și cea exterioară, să aibă un nivel de zgomot cât mai redus. Dacă în interior impactul este asupra utilizatorului, zgomotul produs de unitatea exterioară ajunge și la vecini și există normative clare care stabilesc limitele maxime de zgomot ambiental la limita proprietății.

Ține cont că nivelul de zgomot indicat în datele tehnice ale echipamentului este cel măsurat în condiții de laborator ideale, pe când în condițiile reale de montaj, acest nivel devine mai ridicat. Prin urmare, evită montajul unităților în colțuri sau în spații închise, precum curți interioare cu distanțe mici față de pereții opuși și colaterali. De asemenea, pentru reducerea transmiterii vibrațiilor unității exterioare către structura clădirii este foarte important să fie respectate instrucțiunile de montaj menționate de producător, în manualul de instalare.

Dacă ai răspunsuri clare la aceste 5 întrebări, vei găsi sistemul de aer condiționat care răspunde nevoilor și dorințelor tale.

Dacă în continuare simți nevoia de o părere avizată, o găsești la doar un click distanță! Magazinul online buydaikin.ro include un configurator inteligent de produse, pe care îl poți folosi pentru a alege corect echipamentele potrivite spațiului pentru care sunt destinate, plus toate accesoriile compatibile, în funcție de indicatori precum suprafață sau tipul de izolație a locuinței.

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe