Skip to main content

VRV 5 decarbonizează Universitatea Lincoln

Universitatea din Lincoln, Marea Britanie

Decarbonizarea clădirilor: Universitatea promovează la tehnologia VRV5, pentru a asigura, în viitor, confortul privind HVAC

Universitatea Lincoln stabileşte standarde noi în gestionarea sustenabilă a clădirilor, prin instalarea unui nou sistem de aer condiționat VRV5 Heat Recovery, pe bază de R32, de la Daikin, în One Campus Way, o clădire administrativă şi de servicii din campusul studenţesc.

Sistemul nu numai că reuşeşte să combine confortul şi eficienţa sporite, ci, totodată, subliniază angajamentul universităţii privind îmbunătăţirea mediului şi un pas substanţial spre atingerea ţintei sale, de zero net.

VRV5 de la Daikin constituie un pas major spre decarbonizarea sectorului HVAC, combinând îmbunătăţirile inginereşti cu un agent frigorific având GWP substanţial redus. Comparativ cu standardul VRF curent de pe piaţă, bazat pe agentul frigorific R410A, R32 reduce GWP-ul cu 71 %, este mai uşor de reciclat şi reutilizat - şi foloseşte conducte cu un diametru mai mic

Directorul tehnic al Universităţii, Jason Devlin - el însuşi un inginer experimentat în sistemele de răcire şi încălzire - spune: „Am vrut să asigur clădirea pentru viitor, nu prin simpla înlocuire a sistemului cu un alt sistem R410A.

Instalare rapidă

Noul sistem a fost instalat timp de trei săptămâni, pe durata vacanţei de vară a universităţii, de către specialistul la nivel naţional din Hull, Airco Refrigeration and Air Conditioning, cu partenerul său, Daikin D1+.

Clădirea găzduieşte trei departamente administrative - unul la parter şi două la etaj - în majoritate cu birouri deschise, dar şi cu câteva camere separate.

Confort flexibil şi eficient energetic

Puterea totală, de 33,5 kW, este asigurată prin intermediul sistemului exterior, format dintr-o unitate principală de 8 CP şi una secundară, de 5 CP. Acest aranjament determină reducerea costurilor operaţionale, deoarece unităţile secundare funcţionează numai în momentele în care cererea de răcire sau încălzire atinge vârful, totodată permiţând continuarea încălzirii în timpul decongelării, maximizând astfel confortul în orice moment.

bg-image

„Unii studenţi pot manifesta anxietate în ceea ce priveşte clima, aşa că, pentru noi, ca departament de bunuri, este important să arătăm că ne pasă de mediu şi că instalăm echipamentul cel mai eficient energetic pe care îl putem obţine.”

Jason Devlin, Director Tehnic, Universitatea din Lincoln

Cerințe de proiect

Aer condiționat
Perdea de aer
Purificarea aerului
Control
Încălzire
Apă caldă
Refrigerare
Ventilație

Anul instalării

2023

Sisteme instalate

  • VRV5
  • Casete perfect plate
  • Casete cu jet circular
  • i-Touch Manager
  • VAM cu recuperarea căldurii
  • Controlere Madoka

Zonele de birouri în spaţiu deschis sunt deservite de casete cu jet circular de patru capacităţi, dimensionate pentru a corespunde mărimii camerelor şi nivelului de ocupare al acestora. Două birouri mai mici au casete perfect plate, în timp ce o sală de şedinţe şi un alt birou mic au unităţi murale. Unitățile interioare, fiind concepute special pentru R32, garantează un nivel scăzut al zgomotului și o eficiență maximă.

Control centralizat

Unităţile interioare sunt comandate individual de controlere cu fir Daikin Madoka. Comanda generală a sistemului este asigurată printr-un mini BMS Daikin, ce cuprinde Intelligent Touch Manager, de la Daikin, precum şi un gateway BACnet.

Fără nicio grijă

Pe lângă avantajele oferite de R32 privind sustenabilitatea, sistemele Daikin VRV5 includ tehnologia Shîrudo, care asigură implementarea în siguranţă a agenţilor frigorifici. Cutiile de selectare a ramificaţiilor - care permit sistemului DX cu trei conducte să livreze simultan căldură şi răcire unor ramificaţii diferite - au fost concepute special pentru R32 şi prevăzute din fabrică cu ventile de izolare pentru fiecare ramificaţie, cu scopul de a preveni pierderea de agent frigorific, astfel încât toate părţile să stea fără nicio grijă.

Am fost întrebaţi cu privire la posibilitatea unui sistem R32 mai sustenabil - şi am răspuns: „Daikin o poate face”.” - Rob Murray, Airco

Jason Devlin spune că personalul este mulțumit de noul sistem. „Dar cred că, de fapt, nu observă deosebirea. Avem propria noastră politică privind confortul termic, de încălzire la 20˚ C și răcire la 23˚ C, așa că, pentru ei, lucrurile stau cam la fel. Nu au existat plângeri - iar noul sistem este mult mai silențios. „Cu toții sunt mulțumiți, deoarece, pe lângă VRV, am introdus și câteva unități de ventilație VAM cu recuperarea căldurii, astfel încât avem înăuntru atât aer furnizat, cât şi aer extras, pentru a obţine un sistem mai bun, per ansamblu.”

Unităţile VAM asigură 350 m3/oră, cu o intensitate sonoră de numai 51 dB. Aspectul de recuperare a căldurii din sistemele VRV şi VAM îmbunătăţeşte performanţele de ansamblu şi reduce costurile de funcţionare, folosind energia reziduală eliminată pentru a tempera fluxurile de agent frigorific şi aer admise.

Proiectare

VRV5 funcţionează cu R32, un agent frigorific cu GWP redus, care poate fi reciclat şi refolosit. Cerinţele reduse privind conductele asigură instalarea rapidă şi simplă.

Clădire generală

Controlerele cu fir Daikin Madoka permit un control independent al climatizării, astfel încât să corespundă preferinţelor utilizatorilor şi să se conformeze utilizării spaţiului.

Complex de clădiri

Casetele cu jet circular avansate, de la Daikin, cu tehnologii avansate de detectare şi control al fluxului de aer, ajung în fiecare colţ al biroului, asigurând un confort şi o eficienţă ridicate.

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe