Skip to main content

Chiar își pierde R-32 relevanța în jocul agenților frigorifici?

Întrucât informațiile false se pot propaga și, în timp, pot deveni de referință în mințile oamenilor, COMBATEREA MITURILOR este o serie de articole care distrug informațiile false, pentru a aduce valoare sectorului și pentru a ajuta cetățenii să ia decizii informate atunci când lucrează în proiecte de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC).

Agenți frigorifici cu GWP redus

Întrucât normele privind gazele fluorurate devin din ce în ce mai stricte, agenții frigorifici cu GWP redus obțin din ce în ce mai multă atenție.

Tendința pe piața dedicată este de a se promova amestecuri cu R-32 cât mai sustenabile din punctul de vedere al mediului și preferabile față de R-32 pur, aproape ca și cum refrigerantul R-32 și-ar pierde relevanța în domeniu.

În timp ce industria ar trebui să sprijine posibilitatea de alegere a agentului frigorific, ideea de mai sus se bazează pe afirmații de marketing care induc în eroare și nu fac bine domeniului.

Citește mai multe aici despre filosofia Daikin privind agenții frigorifici.

Deși agentul frigorific R-32 pur are un GWP ușor mai ridicat decât amestecurile care îl conțin, din punct de vedere legislativ, nu există nicio limitare privind utilizarea acestuia. Afirmația se referă și la sectorul sistemelor aplicate (aer condiționat comercial și industrial), precum și la utilizarea rezidențială. Ceea ce înseamnă că și R-32 pur și amestecurile care conțin R-32 sunt în conformitate deplină cu normele actuale.

Așadar, de ce sunt promovate amestecurile cu R-32 ca fiind opțiuni mai sustenabile? Și chiar sunt amestecurile cu R-32 mai sustenabile? Pentru a răspunde acestor întrebări, să ne uităm mai atent la R-32 și la sustenabilitatea acestuia, pentru a vedea dacă R-32 poate face parte dintr-o economie circulară a agenților frigorifici.

Compoziția agentului frigorific R-32

În timp ce produsele din același portofoliu pot utiliza și amestecuri cu R-32 și R-32 pur, cele două sunt foarte diferite, în special dacă ținem cont de caracteristicile fiecăruia în ceea ce privește compoziția.

Amestecurile cu R-32 sunt promovate ca fiind mai sustenabile, întrucât au un impact GWP mai redus. Cu toate acestea, evaluarea ține cont numai de nivelul GWP și ignoră faptul că agentul frigorific R-32 poate face parte din economia circulară a agenților frigorifici.

Fiind un agent frigorific pur și unic, R-32 are toate caracteristicile necesare pentru a fi cu ușurință recuperat, reciclat sau regenerat pentru a intra pe piața de agenți frigorifici recuperați și reutilizat.

Disponibilitatea R-32

Disponibilitatea mai mare a R-32 pe piață, prin comparație cu alternativele de nișă, precum amestecurile cu R-32, face ca R-32 să fie o soluție potrivită pentru recuperare, care ar avea sens numai în cazul agenților frigorifici utilizați la scară largă și foarte disponibili. Într-adevăr, piața a transformat R-32 într-un standard, întrucât există de cinci ori mai multe instalații cu agregate de răcire și cu pompe de căldură pe bază de R-32 decât cele care folosesc tehnologii pe bază de amestecuri cu R-32, conform statisticilor Eurovent. Dacă luăm în considerare instalațiile rezidențiale, relevanța agentului frigorific R-32 devine și mai clară.

Posibilitatea de a recupera R-32 elimină impactul asupra mediului în cazul eliminării, ducând la un scenariu nou în care R-32 este considerat la fel de ecologic precum orice altă opțiune.

Concluzie

După cum am observat, nu este corect să se declare că R-32 este irelevant în peisajul actual al agenților frigorifici. Având în vedere că R-32 este la fel de sustenabil precum amestecurile cu R-32, faptul că poate fi reciclat sau recuperat crește capacitatea ecologică a acestuia.

Cauți mai multe informații despre agentul frigorific R-32? Contactează-ne și abonează-te la buletinul nostru informativ.

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe