Skip to main content

Conversia unui sistem vechi cu R-22

O premieră în Germania pentru seria VRV 5-S de la Daikin cu agent frigorific R-32 la Abele Optik.

Able Optik cu un modul din seria VRV 5-S.

Filiala Abele Optik de pe Kaiserstraße din Lampertheim între Mannheim și Worms este unul dintre primii adoptatori din Germania a noului sistem din seria VRV 5-S de la Daikin cu agent frigorific R-32 cu GWP scăzut. Sistemul avansat VRV 5 de la Daikin se distinge nu numai prin designul său discret și care economisește spațiu, ci și prin includerea tehnologiilor integrate din fabrică, care susțin un nivel ridicat de flexibilitate pentru condiționarea spațiilor de peste 10 m2.

Unul dintre cei mai mari companii de optică medicală din Germania, cu 76 de sucursale la nivel național, Abele Optik, a lucrat împreună cu Daikin timp de mai mulți ani. Ca parte a modernizării sale, acolo unde este posibil, intenționează să doteze toate sucursalele cu sistemul VRV 5 de la Daikin.

Echipa de la Abele Optik din sucursala Lampertheim își consiliază clienții cu privire la toate aspectele unei „bune viziuni” din 1997. Personalul expert își ia timp să consilieze clienții, fie că discută despre ochelari, ochelari de soare sau lentile de contact. Tehnologia inovatoare a pompei de căldură oferă un climat interior plăcut, asigurând clienților un confort atunci când vizitează filiala. Magazinul este situat într-o clădire veche datând din perioada postbelică, cu o suprafață de vânzare de aproximativ 200 m2, precum și camere de asistență personală și un atelier.

Tehnologia inovatoare a pompei de căldură după modernizare

Interior al Able Optik

Vechiul sistem de aer condiționat consta din două sisteme Daikin monobloc de 6 kW, cu casete montate pe tavan, datând din 1998. O defecțiune la vechiul sistem a prezentat oportunitatea ideală de a-l actualiza, explică Nicolas Abele-Schraut, directorul general și proprietarul lanțului de optică medicală.

„Pentru că în viitorul foarte apropiat, am dori să ne recondiționăm și să modernizăm filialele, era important pentru noi să ne bazăm acum pe tehnologia de climatizare durabilă și ecologică”, explică Klaus Treutlein, persoana responsabilă cu designul interior la Abele Optik.

„În primul rând, eficiența extrem de crescută este foarte importantă pentru noi, în al doilea rând, ca tehnologia implementată să se integreze perfect cu noul nostru concept de design de magazin.”

Cu o tehnologie durabilă de climatizare, Abele Optik vrea să se îndepărteze de dependența de combustibilii fosili. De asemenea, este important ca sistemul să poată fi extins în conformitate cu viitorul program de renovare. Deoarece filiala se află în interiorul orașului, menținerea zgomotului la un nivel scăzut este esențială.

În cele din urmă, Abele Optik se așteaptă la un nivel ridicat de fiabilitate operațională, lucru cu care compania s-a obișnuit de-a lungul anilor de muncă împreună cu Daikin și compania Kälte- und Klimatechnik Groß GmbH din Rödelsee, lângă Würzburg. Compania, Groß, deservește toate filialele Abele Optik din toată Germania de peste 20 de ani.

Înlocuirea pompelor de căldură cu R-22

La fel ca în cazul Abele Optik, majoritatea sistemelor existente vechi de peste 20 de ani folosesc în continuare agentul frigorific R-22. Ca urmare a efectului său nociv asupra stratului de ozon, utilizarea agentului frigorific R-22 pentru echipamente noi a fost interzisă. Din 2015, reparațiile la circuitul frigorific sau reumplerea sunt, de asemenea, interzise de legislația UE. Pentru a evita timpul de nefuncționare neplanificat al sistemului, înlocuirea proactivă a sistemului este cea mai bună cale de urmat și, de asemenea, îți reduce facturile de energie cu peste 50% în același timp!

O premieră în Germania pentru Daikin VRV 5 cu agent frigorific R-32

Un alt factor important care sprijină alegerea modelului VRV 5 a fost designul său compact, deoarece, din motive de spațiu, unitatea exterioară trebuia instalată pe copertina magazinului. Pentru a evita ieșirea în afară de-a lungul ferestrei de la etajul de deasupra, înălțimea maximă a unității a fost limitată la un metru. S-a decis instalarea noii unități externe compacte Daikin Mini VRV R-32 (î x l x a: 870 x 1.100 x 460 mm), combinat cu două unități cu jet circular Daikin pentru a deservi zona de vânzare.

VRV 5 este utilizat ca sistem de încălzire cu o singură sursă și pentru aerul condiționat în zonele de vânzare. În noiembrie 2020, Abele Optik din Lampertheim a fost primul client din Germania care a salutat instalarea noului VRV 5. Noul sistem are în prezent o putere de puțin sub 13 kW, dar urmează să fie actualizat în continuare în timpul renovării. Oferind performanțe comparabile ale sistemului, noua serie VRV 5-S oferă o reducere a nivelului de presiune acustică și o eficiență crescută de până la 12% comparativ cu sistemele cu R-410A similare disponibile în prezent și cu 50% mai mare decât sistemul cu R-22 anterior.

Fiabilitate datorită tehnologiei Shîrudo

Datorită tehnologiei Shîrudo, toate măsurile necesare pentru funcționarea cu agentul frigorific R-32 A2L sunt integrate din fabrică, oferind flexibilitatea de a furniza aer condiționat în spații mai mici, fără acțiuni suplimentare necesare pe teren.

Măsurile includ senzori de scurgere instalați în unitățile interioare care, în cazul puțin probabil al unei scurgeri de agent frigorific, vor detecta scurgerea instantaneu. Telecomanda Madoka declanșează imediat o alarmă vizuală și sonoră pentru a avertiza orice persoană prezentă în zonă și inițiază recuperarea automată a agentului frigorific pentru a conține în siguranță agentul frigorific. Funcționarea sistemului poate fi reluată numai după ce scurgerea a fost corectată de personalul specializat.

Aceste măsuri de siguranță, conforme cu IEC 60335-2-40 (ed. 6), susțin un nivel ridicat de flexibilitate pentru spațiile care oferă aer condiționat cu R-32. Pentru o instalație tipică cu 6,4 kg de agent frigorific, se pot condiționa chiar și spații mici de 10 m² cu un sistem VRV 5. Fără aceste măsuri integrate în fabrică, dimensiunea minimă a camerei ar fi de 26,5 m2! Daikin are, prin urmare, o ofertă unică pentru clienții săi cu spații comerciale mai mici, care doresc un pachet complet, fără probleme.

Agent frigorific cu GWP mai scăzut și cu emisii mai mici de CO₂

Dezvoltat special pentru utilizarea cu agentul frigorific R-32, VRV 5 de la Daikin înseamnă tehnologie fiabilă și sustenabilitate de mediu. Agentul frigorific R-32 are un potențial de încălzire globală (GWP) de 675, cu 68% mai mic decât agentul frigorific R-410A disponibil la nivel comercial, având un GWP de 2.088. Alte avantaje ecologice ale R-32 sunt că susține o reducere de 10% a cantității de agent frigorific și, ca agent frigorific pur, poate fi manipulat și reciclat fără dificultate.

Mai mult, sistemul este cu 12% mai eficient comparativ cu generația anterioară, reducând astfel emisiile indirecte de CO2.

Sistemul VRV 5 de la Daikin îndeplinește pe deplin așteptările Abele Optik în ceea ce privește soluția de climatizare durabilă, orientată spre viitor și eficientă. Cu această serie, Daikin își reafirmă și misiunea de a crea un viitor durabil prin reducerea impactului asupra mediului al consumului de energie al sistemului și al agenților frigorifici.

Clienții pot alege o soluție durabilă din întreaga gamă de produse comerciale Daikin, fie prin selectarea produselor cu agent frigorific R-32 cu GWP scăzut, fie prin alegerea produselor „L∞P by Daikin”, care susțin programul Daikin de economie circulară pentru agenți frigorifici și utilizează agent frigorific recuperat în unități noi.

Află mai multe la https://www.daikin.eu/vrv5

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe