Skip to main content

Tot ce trebuie să știi când cumperi o pompă de căldură!

Creșterea semnificativă a facturilor la gaz, dar și contextul geopolitic actual, au sporit interesul  pentru soluțiile moderne de încălzire, pompele de căldură fiind soluția cea mai des aleasă. Dar o pompă de căldură nu este un produs pe care îl poți cumpăra pur și simplu de pe raft sau adăuga în coșul de cumpărături online. Deși ai făcut documentarea necesară și ai aflat toate informațiile pe care voiai să le cunoști, tot este nevoie de un instalator de pompe de căldură experimentat și certificat, cu un software de calcul de proiectare de calitate, pentru a selecta corect modelul potrivit nevoilor tale. Mai mult, cunoștințele lui aprofundate te vor ajuta să ai o viziune completă asupra investiției într-o pompă de căldură și să înțelegi la ce să te aștepți de la acest echipament.

 

Ca să te asiguri că, la final, găsești soluția de încălzire adaptată nevoilor tale, află răspunsurile la următoarele întrebări:

 

-          Cum aleg pompa de căldură care mi se potrivește?

Odată expuse tehnologiile comercializate pe piață acum, este important să iei în considerare câteva criterii esențiale. Pentru că nu orice pompă de căldură se potrivește cu spațiul în care locuim, procesul de selecție începe de la următoarele întrebări:

 

- Locuința este racordată la rețeaua de gaze naturale?

Pompele de căldură pot fi instalate atât în locuințe conectate la rețeaua de gaze naturale, cât și în afara acesteia, dar în cazul locuințelor care nu sunt conectate la rețea, încălzirea este mai scumpă și emisiile de carbon sunt mai mari. Casele în afara rețelei au cel mai mare potențial de a economisi la facturile de combustibil și de a reduce emisiile de carbon prin instalarea unei pompe de caldură.

 

- Cât de veche și eficientă energetic este locuința? Este bine izolată?

Acest lucru va influența alegerea tipului potrivit de pompă de căldură. Într-o casă nouă sau recent construită, care este bine izolată, există mai puține pierderi de căldură, astfel încât pompa de căldură poate încălzi locuința în mod eficient la temperaturi nu foarte ridicate.

 

- Cu sau fără radiatoare?

Și acest detaliu poate influența alegerea soluției potrivite. Dacă păstrezi radiatoarele existente, care de regulă funcționează la temperaturi mai ridicate decât sistemele de încălzire moderne, este posibil să fie nevoie de o pompă de căldură care trebuie să atingă temperaturi relativ ridicate pentru a încălzi casa în mod eficient.

 

- Urmează o renovare completă sau parțială a locuinței?

Alegerea sistemului potrivit de încălzire sau răcire poate fi influențată inclusiv de decizia de a înlocui echipamentul existent.

 

-       Totuși, este pompa de căldură o soluție de încălzire potrivită pentru mine?

Investiția într-o pompă de căldură prezintă multe avantaje, însă nu este o soluție "universală". Pentru a primi cele mai bune sfaturi posibile, atunci când te consulți cu un instalator este important să fii transparent cu privire la toate aspectele situației tale - ce nevoi ai, configurația existentă, finanțe, așteptări.

 

-        Ce tip de pompă de căldură este soluția potrivită pentru casa mea și de ce?

Principalul criteriu în alegerea sistemului de încălzire potrivit ține de tipul de locuință și de instalația de încălzire existentă. Pentru locuințe noi, clădiri eficiente din punct de vedere energetic și înlocuirea sistemelor de încălzire electrice, pompele de căldură aer-apă de temperaturi scăzute vor oferi încălzire, apă caldă și răcire opțională, iar pompele de căldură aer-aer, cunoscute în mod uzual ca aparate de aer condiționat, sunt o opțiune ușor de instalat, cu investiții reduse, dar cu consumuri energetice mai mari, comparativ cu cele aer-apa. Pompele de căldură cu sursă geotermală sunt o opțiune extrem de eficientă și rentabilă pentru locuințele noi, în care instalarea poate fi efectuată alături de alte lucrări de construcție.

Pompele de căldură aer-apă de temperaturi ridicate sunt ideale pentru conectarea la un sistem de conducte existent și la radiatoare mai vechi, care funcționează la temperaturi mai ridicate decât sistemele de încălzire moderne. Recomandarea specialiștilor Daikin pentru cei care renovează o locuință și trebuie să înlocuiască o centrală termică de generație veche este să opteze pentru o pompă de căldură hibridă. Acest sistem complet înglobează atât funcționalitatea unei pompe de căldura, cat si pe cea a unei centrale termice, depinzând de cerințele de consum ale locuinței . Afla aici mai multe detalii.

 

În altă ordine de idei, e important să știi ce tip de pompă de căldură se potrivește cel mai bine nevoilor tale, pentru că în funcție de tipul de pompă de căldură va trebui să te aștepți la costuri diferite, precum și la proceduri de instalare diferite. Apoi, e indicat să te sfătuiești cu specialistul dacă ar trebui să optezi pentru o pompă de căldură care are un rezervor de apă integrat sau dacă este mai bine să alegi o unitate separată pentru apă caldă menajeră.

 

-             Sistemul de încălzire cu pompă de căldură trebuie sa fie de temperatură înaltă sau de temperatură joasă?

Faptul că sistemul actual de încălzire al locuinței tale este unul de temperatură înaltă sau de temperatură joasă are impact asupra eficienței și performanței generale a încălzirii și a apei calde. Temperatura joasă sau înaltă este dictată de tipurile de emițătoare (radiatoare, încălzire prin pardoseală etc.) existente într-o locuință. Radiatoarele tradiționale indică, de obicei, că este necesar un sistem de temperatură  înaltă, în timp ce încălzirea prin pardoseală necesită un sistem de temperatură joasă. Convectoarele pentru pompă de căldură reprezintă o cale de mijloc și se încadrează între cele cu temperatură ridicată și cele cu temperatură scăzută.

Pentru a simplifica, dacă se instalează o pompă de căldură cu temperatură ridicată în timp ce casa ta utilizează în prezent un sistem cu temperatură scăzută, acest lucru ar duce la ineficiență și costuri inutile din cauza faptului că pompa de căldură utilizează mai multă energie decât cea necesară pentru emițătorii existenți. În același timp, dacă se instalează un sistem de temperatură joasă în timp ce casa funcționează cu un sistem de temperatură înaltă, nu va fi niciodată suficientă căldură transferată pentru a-ți încălzi eficient casa, ceea ce va duce la seri foarte reci, indiferent cât de mult încerci să ridici temperatura.

 

-              De ce și cum variază costul instalării pompelor de căldură?

Instalațiile pot varia foarte mult, în funcție de dimensiuni, de suprafața necesară pentru pompa de căldură, de calitatea materialelor folosite, de orice alte lucrări de renovare care vor fi necesare după instalare și de alte modernizări ale sistemului (boiler sau emițătoare noi) care trebuie să aibă loc înainte ca echipamentul să poată fi montat.

Și costurile de montaj pot varia, pentru că unii instalatori vor percepe costuri mai mari  decât alții, în funcție de factori precum localizarea geografică sau particularitățile proiectului. E indicat să ceri câteva oferte de preț, nu numai pentru a-ți face o idee despre costul mediu, ci și pentru a beneficia de cât mai multe informații și sfaturi. Intrucat vei rămâne în contact cu firma de instalare aleasă de-a lungul anilor și pentru serviciile de întreținere, caută să alegi un partener de încredere.

 

-             E nevoie de lucrări suplimentare pentru ca pompa de căldură să funcționeze eficient?

Ai nevoie de răspunsul la această întrebare pentru a maximiza eficiența instalației. Deși poți primi o estimare aproximativă de la distanță, un instalator bun îți va face întotdeauna o vizită la domiciliu înainte de a recomanda un anumit sistem de pompă de căldură. În timpul vizitei, acesta va analiza echipamentul existent, spațiul disponibil, și, în cazul locuințelor mai vechi, cel mai probabil va solicita un studiu de eficiență energetică. Izolația va fi întotdeauna cel mai important aspect pentru a asigura o eficiență maximă a pompei de căldură. Locuințele noi au o izolație mai bună, deoarece sunt supuse unor standarde legislative ridicate atunci când sunt construite.

 

-           Pompa de căldură poate fi folosită și pentru răcire?

Mare atenție când pui această întrebare, asigură-te că instalatorul tău nu începe să vorbească despre aparate de aer condiționat, care sunt considerate, din punct de vedere tehnic, pompe de căldură aer-aer. În cazul pompelor de căldură din categoria Home Comfort System, funcția de răcire poate face parte din funcționalitățile echipamentului, dar depinde de tipul de pompă de căldură ales și ar putea necesita emițătoare suplimentare.

Aerul rece poate fi difuzat prin intermediul convectoarelor. Un convector pentru pompe de căldură poate fi montat pe perete sau ascuns și funcționează la fel ca un aparat de aer condiționat, cu excepția faptului că este conectat la un sistem de distribuție precum încălzirea prin pardoseală, în loc de o unitate exterioară dedicată. Convectoarele pentru pompă de căldură pot fi utilizate atât pentru încălzire, cât și pentru răcire, și trebuie instalate suplimentar față de orice alte emițătoare pe care le planifici în prezent sau pe care le-ai instalat deja în locuința ta.

 

-             Ce putere trebuie să aibă pompa de căldură pe care o voi achiziționa?

Mai mare nu este întotdeauna mai bine și acest lucru este valabil mai ales pentru o pompă de căldură. A ști ce capacitate ar fi potrivită poate însemna diferența dintre o pompă de căldură care oferă exact ceea ce ai nevoie și o pompă de căldură prea mare, care funcționează cu o eficiență mult mai scăzută și care folosește doar o fracțiune din potențialul său.

În general, cea mai mare influență asupra capacității necesare a pompei de căldură este reprezentată de suprafața în metri pătrați, dar aceasta poate fi afectată de variații precum temperatura exterioară, temperatura interioară, pierderile de căldură, vechimea proprietății, tipul de cameră și dimensiunea emițătorului. Odată ce toți acești factori sunt stabiliți, pompa de căldură este dimensionată pentru a asigura necesarul de căldură, indiferent de vreme și de anotimp.

Gamă de produseTemperaturi de lucruCapacitate pompe de căldură [kW]
4568101112141618
Daikin Altherma 3 H HTÎnaltă temperatură       70°C70°C70°C
Daikin Altherma 3 H MTMedie temperatură   65°C65°C 65°C   
Daikin Altherma 3 HJoasă temperatură     60°C 60°C60°C 
Daikin Altherma 3 R ERLAJoasă temperatură     60°C 60°C60°C 
Daikin Altherma 3 R ERGAJoasă temperatură65°C 65°C65°C      
Daikin Altherma 3 MJoasă temperatură60°C (tbc) 60°C (tbc)60°C (tbc) 60°C 60°C60°C 
Daikin Altherma 3 GEOJoasă temperatură  65°C 65°C     
Daikin Altherma R HybridJoasă/Înaltă temperatură 45/80°C 45/80°C      
Daikin Altherma R Hybrid+MultiJoasă/Înaltă temperatură 45/80°C 45/80°C      

Dacă ai răspunsuri clare la toate aceste întrebări, vei găsi sistemul de încălzire care răspunde nevoilor și dorințelor tale. În cazul în care simți nevoia în continuare de o părere avizată, o găsești la doar un click distanță, pe  www.daikin.ro.

 

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?