
Pompele de căldură devin o alegere din ce în ce mai populară pentru nevoile de încălzire și răcire ale unei locuințe. Flexibilitatea, eficiența, rentabilitatea investiției pe termen lung și impactul redus asupra mediului sunt doar câteva dintre motivele pentru care proprietarii de locuințe caută să înlocuiască echipamentele mai vechi de încălzire cu pompe de căldură care utilizează energie regenerabilă.
De asemenea, pe măsură ce guvernele devin proactive în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung și încep să implementeze strategii pentru atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon, este evident că pompele de căldură reprezintă soluția viitorului.
Să descoperi modul în care funcționează pompele de căldură și, în cele din urmă, să decizi dacă reprezintă o opțiune bună pentru tine sau pentru locuința ta, nu este un lucru ușor, de aceea iți oferim în continuare răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări pe care le poți avea atunci când începi să te gândești pentru prima dată la pompele de căldură.
Ce este o pompă de căldură?
În esență, o pompă de căldură este o unitate care absoarbe energia dintr-o sursă și o eliberează în altă parte, la temperatura dorită sau necesară. În locuința ta poate fi găsită o varietate de pompe de căldură, cum ar fi frigiderul sau uscătorul de rufe. Când vine vorba de ceea ce numim confortul de acasă sau soluții HVAC, o pompă de căldură este ceea ce reprezintă un sistem complet de încălzire, răcire și gestionare a apei calde menajere pentru locuința ta. Aceasta acționează efectiv ca un „intermediar” care gestionează unitățile existente în casă, utilizate pentru încălzire, răcire sau prepararea apei calde.
O pompă de căldură în sine este compusă de obicei dintr-o unitate exterioară și o unitate interioară. Unitatea exterioară utilizează energia (temperaturi ridicate sau scăzute) extrasă din aer, sol sau apă și o trimite la unitatea interioară, care gestionează apoi schimbarea temperaturii în funcție de cerere, furnizând încălzire, răcire și apă caldă, în funcție de emițătorii sau unitățile la care este conectată.
Cum funcționează pompele de căldură?
În efortul de a simplifica o inginerie complicată, funcționarea unei pompe de căldură poate fi explicată cel mai bine ca fiind un circuit care extrage căldura disponibilă din sol sau din aerul din jurul casei tale și o ajustează la temperaturi utile pentru a produce aer cald sau apă caldă menajeră.
O pompă de căldură poate fi conectată la alte sisteme de încălzire, cum ar fi radiatoare, sisteme de încălzire prin pardoseală și pentru apă caldă menajeră, într-un mod similar cu modul în care este conectată în prezent centrala ta termică. Ceea ce diferențiază o pompă de căldură este modul în care este generată căldura, nu modul în care este distribuită; astfel, în loc să ardă combustibil pentru a genera căldură, o pompă de căldură utilizează un proces de evaporare și condensare a agentului frigorific.
Ce tipuri de pompe de căldură sunt disponibile?
Există mai multe tipuri de pompe de căldură, iar cel adecvat pentru tine va fi în mare măsură influențat de tipul de locuință și al instalației de încălzire pe care o ai. De exemplu, achiziționarea unei pompe de căldură aer-apă este soluția cea mai bună în cazul în care este utilizată cu un sistem de încălzire prin pardoseală sau cu aer cald, deoarece sunt necesare temperaturi mai scăzute ale apei.
Pentru locuințe noi, clădiri eficiente din punct de vedere energetic și înlocuirea sistemelor de încălzire electrice:
Pompele de căldură aer-apă de temperaturi scăzute vor oferi încălzire, apă caldă și răcire opțională, iar pompele de căldură aer-aer, cunoscute în mod uzual ca aparate de aer condiționat, sunt o opțiune ușor de instalat, cu investiții reduse. Ambele tipuri de pompe de căldură folosesc energia din aerul înconjurător pentru a oferi atât capacități de încălzire, cât și de răcire, în mod eficient din punct de vedere energetic.
Pompele de căldură cu sursă geotermală sunt o opțiune extrem de eficientă și rentabilă pentru locuințele noi, în care instalarea poate fi efectuată alături de alte lucrări de construcție, fără prea multe modificări.
Pentru conectarea la sistemele existente și la radiatoarele mai vechi:
Pompele de căldură aer-apă de temperaturi ridicate sunt ideale pentru conectarea la un sistem de conducte existent și la radiatoare mai vechi, care funcționează la temperaturi mai ridicate decât sistemele de încălzire moderne. Aceste pompe de căldură pot asigura încălzire, apă caldă menajeră și răcire opțională (dacă nu sunt conectate la radiatoare), iar utilizarea apei ca mediu pentru transferul de energie asigură un confort optim.
Pentru renovări și înlocuirea echipamentelor de încălzire existente:
Pompele de căldură hibride sunt ideale dacă renovezi o locuință și trebuie să înlocuiești o centrală termică de generație veche. Alimentate de o combinație optimă de aer, electricitate și gaz, în funcție de condițiile sezoniere și prețurile la energie, acestea reprezintă o opțiune versatilă pentru reducerea costurilor.
Pompele de căldură sunt ecologice?
Pompele de căldură sunt alimentate în principal cu energie regenerabilă. După ce a fost instalată, pompa de căldură va furniza 100% din necesarul de încălzire și 100% din necesarul de apă caldă menajeră într-un mod foarte eficient. Acest lucru face ca pompele de căldură să fie unele dintre cele mai economice și ecologice soluții de încălzire disponibile în momentul de față. În plus, dacă sunt alimentate cu energie regenerabilă din rețea sau profitând de o soluție solară fotovoltaică, pompele de căldură pot furniza toată căldura de care ai nevoie, fără emisii legate de funcționare.
Pompele de căldură sunt investiții rentabile?
Nu există nicio îndoială că instalarea unui sistem de pompă de căldură va necesita o investiție substanțială la început, care este de obicei mai mare decât cea pentru instalarea unui alt tip de sistem de încălzire. Valoarea investiției depinde de câțiva factori, cum ar fi tipul de pompă de căldură, dimensiunea locuinței tale și tipul de dispozitiv la care este conectată pompa de căldură (radiatoare).
În ciuda investiției, randamentul pe care îl vei obține de la pompa de căldură în materie de confort, fiabilitate și economie de energie pe parcursul duratei sale de viață va depăși cu mult cheltuiala pentru instalarea acesteia. Fiecare kilowatt de energie electrică utilizat de o pompă de căldură generează între 3 și 4 kilowați de căldură regenerabilă din aer, ceea ce reprezintă o sporire a eficienței cu 300 - 400%. Pompele de căldură funcționează mai eficient atunci când locuința este bine izolată, deci este important să iei în considerare adăugarea unei izolații adecvate și efectuarea unei etanșări împotriva curenților de aer pentru a atinge cel mai înalt nivel de eficiență.
În mod incontestabil, instalarea unui nou sistem de încălzire este o decizie importantă. Instalarea poate perturba mediul de acasă, iar costurile de instalare pot crește rapid dacă nu ești pregătit. Dar pe termen lung, instalarea unei pompe de căldură merită investiția și efortul depus, deoarece noul sistem va continua să te deservească, pe tine și familia ta, pentru mulți ani de acum înainte.
Găsește pompa de căldură potrivită pentru tine - Descoperă aici gama de pompe de căldură Daikin.