Skip to main content

Tot ce trebuie să știi despre centralele termice

Tot ce trebuie să știi despre centralele termice

 

Află tot ce ai nevoie despre centrala termică în condensare, unul dintre cele mai performante și eficiente sisteme de încălzire. Descoperă aici informații despre principiul de funcționare, avantajele sistemului pentru casa ta, ce presupune mentenanța și cum ai grijă de echipament.

 

Cum funcționează centralele termice?

 

Când vorbim despre centrale termice, astăzi ne referim în majoritatea cazurilor la centrala termică în condensare pe gaz. Vechile centrale termice, care nu mai sunt produse în Europa încă din 2020, au fost înlocuite cu succes de cele în condensare.

 

Unul dintre principalele motive este că centralele convenționale au o eficiență de 93%, în timp ce centralele pe gaz în condensare ating o eficiență de până la 109%.

 

Centralele termice în condensare folosesc pe post de combustibil gaz natural, fiind preferat de utilizatorii casnici, dar și pe gaz lichefiat, folosit în zonele unde gazul natural nu este disponibil. Spre deosebire de centralele obișnuite în care condensul este un factor care dăunează întregului sistem, în cazul centralelor în condensare, condensul stă la baza mecanismului de funcționare și permite recuperarea energiei pierdute în timpul arderii.

 

Procesul prin care funcționează centralele  termice în condensare se aseamănă foarte mult cu cel pe care se bazează centralele tradiționale, și anume arderea unui combustibil care încălzește apa într-un schimbător. Ce duce la maximizarea eficienței însă, sunt acele elemente special concepute și soluțiile tehnologice care fructifică rezultatele procesului de condensare, precum:

- schimbătoare de căldură cu zone de contact cât mai mari cu apa care trebuie încălzită;
- direcționarea gazelor arse astfel încât să cedeze din căldura lor cât mai mult agentului termic, adică apei;
- utilizarea unor instalații de ardere (arzătoare) foarte performante, care permit amestecarea aerului cu gazul principal astfel încât întregul dispozitiv să fie cât mai eficient.

 

Care sunt avantajele centralei termice în condensare cu gaz?

 

Dacă aspectele tehnice nu sunt suficiente pentru a lua o decizie, iată câteva dintre beneficiile esențiale ale centralelor termice (pentru apartamente sau pentru case):

 

 • este un sistem de încălzire versatil, care se potrivește atât unui sistem de încălzire în pardoseală, cât și unui sistem cu calorifere;
 • sunt vârful eficienței termice pentru clasa lor de sisteme de încălzire. Introducerea elementului de condensare și inovațiile tehnologice le-au ridicat standardul de eficiență termică;
 • sunt ușor de întreținut, cu verificare periodică impusă prin lege, care trebuie realizată de un specialist autorizat ISCIR;
 • consumul de energie este redus, fiind o soluție eficientă din punct de vedere energetic;
 • design-ul actual este o variantă mult mai compactă, într-o versiune silențioasă, ceea ce face centrala termică potrivită pentru orice spațiu din casă;
 • poate fi controlată de la distanță, cu ajutorul unei aplicații. Tot ce trebuie să faci este să atașezi un termostat, iar centrala va porni și se va opri singură când temperatura din locuință va ajunge la nivelul setat;
 • sunt longevive: în general, centralele au o durată de viață garantată de minimum 10 ani, dar dacă li se asigură o mentenanță anuală corespunzătoare, vor funcționa fără probleme o perioadă mai îndelungată.

 

Ce înseamnă mentenanța unei centrale termice în condensare?

 

Întreținerea echipamentelor de încălzire presupune servicii de specialitate esențiale pentru ciclul de viață al echipamentelor.

 

În medie, durata de viață a unei centrale termice este de peste 10 ani, iar cu o întreținere corespunzătoare se poate prelungi cu până la 50%. Restul instalației termice poate să funcționeze până la 20-30 de ani, dacă te ocupi de întreținerea acesteia.

 

Pentru a menține eficiența pe termen lung sunt esențiale:

 • revizia anuală (mentenanța);
 • respectarea recomandărilor din manualul de utilizare;
 • verificarea tehnică periodică.

 

Verificarea tehnică periodică (VTP) este reglementată prin lege și este obligatorie, se aplică centralelor termice la solicitarea proprietarului, întotdeauna de către un specialist autorizat de ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat). Aceasta trebuie efectuată la fiecare doi ani sau la o perioadă mai mică în unele cazuri, recomandată de specialistul autorizat. În cadrul verificării tehnice periodice este evaluat echipamentul de încălzire în vederea asigurării funcționării corecte și sigure. Prin intervențiile de verificare și reglare a parametrilor de funcționare, vei beneficia de același consum de combustibil ca în cazul unei centrale noi, asigurându-i astfel funcționarea optimă.

 

Important! În cazul în care centrala termică nu are autorizația de funcționare valabilă, riști punerea sigiliului pe gaze și sistarea furnizării, până în momentul în care toate actele vor fi la zi.

Situația ar pune în pericol spațiul unde este amplasat echipamentul și ar putea genera cheltuieli neprevăzute, în măsura în care apar costuri pentru rebranșarea utilităților, pe lângă costurile de reautorizare.

 

O altă măsură pentru o bună funcționare în siguranța echipamentelor termice, indiferent de combustibilul pe care îl utilizează, este revizia tehnică anuală (mentenanța). Cel mai potrivit moment să faci acest lucru este în extrasezon. În cadrul reviziei anuale, specialiștii autorizați vor verifica și vor efectua multiple operațiuni:

 

 • Sistemele de siguranță și control al echipamentului;
 • Presiunea combustibilului de alimentare;
 • Curățarea depunerilor de calcar acumulate pe schimbătorul de căldură secundar;
 • Funcționarea corectă a dispozitivelor de comandă şi de siguranţă (supapă de gaz, fluxostat, termostate etc.);
 • Circuitul de evacuare al gazelor arse;
 • Starea conductelelor şi a terminalului aer-gaze arse;
 • Arzătorul şi schimbătorul de căldură primar;
 • Poziționarea și starea electrodului;
 • Etanșeitatea instalaţiilor de gaz şi de apă;
 • Presiunea apei din instalaţia rece la aproximativ 1 bar.
 • Deblocarea pompei de circulaţie, în caz de blocare;
 • Încărcarea vasului de expansiune;

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe