Skip to main content

Când ai nevoie de un sistem de aer condiționat multi-split?

Cum verile au devenit din ce în ce mai fierbinţi, cu temperaturi constante de 40 de grade, în majoritatea locuințelor, mai ales în apartamentele de la bloc, sistemele single-split amplasate într-o singură încăpere nu mai  pot acoperi necesarul real de răcire. Soluția? Unităţile multi- split, care permit utilizarea aerului condiţionat în mai multe camere folosind o singură unitate exterioară. Și mai exact, sistemele multi-split sunt capabile să deservească de la 2 până la 5 unităţi interioare.

Alegerea e mai mult decât potrivită dacă vrei răcoare în mai multe încăperi printr-un singur sistem, cu economie de spaţiu în exterior. Controlul unităților interioare se realizează independent, prin telecomenzile cu infraroșu, prin aplicațiile de control online de pe smartphone sau tabletă (în cazul celor care sunt echipate cu această opțiune) sau de ce nu, pentru cei care au case inteligente, prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).

Criterii de care să ții cont dacă vrei să alegi un aparat multi-split

Analizează cu atenție cele mai importante trei criterii de care trebuie să ții cont în momentul în care faci o astfel de achiziție:

  • Criterii economice: costuri de implementare (echipamente, materiale de montaj, manoperă), costuri de exploatare pe durata de viață, pe baza eficienței energetice a fiecărei soluții (includ costul de curent electric consumat, respectiv costurile de service și mentenanță și costurile scoaterii din uz a echipamentelor;
  • Criterii arhitecturale/soluții arhitecturale de integrare a instalațiilor în ambianță: impactul arhitectural al realizării traseelor frigorifice de la unitățile interioare la o singură unitate externă în cazul multi-split și la mai multe unități externe în cazul monosplit, dar și impactul arhitectural al realizării traseelor de scurgere condens de la unitățile interioare și al liniilor de alimentare cu energie electrică a echipamentelor;
  • Criterii operaționale: în cazul multi-split, toate unitățile interioare vor funcționa simultan în același mod de lucru, toate în modul de răcire sau toate în modul de încălzire. La sistemul monosplit, modul de lucru este independent și astfel putem avea funcționare cu unele unități în modul de răcire și altele în modul de încălzire în același timp. De asemenea, în situația unui defect major la unitatea externă a sistemului multi-split (compresor defect, ventilator defect) nicio unitate interioară nu va putea fi utilizată. În cazul echipamentelor monosplit, doar unitatea interioară a cărei externă este defectă nu va funcționa, restul unităților interne vor fi disponibile și funcționale.

Important de menționat este că aparatele de aer condiționat pot folosi tehnologii diferite, cum ar fi  compresor inverter sau simplu. Tehnologia Inverter este un compresor cu funcționare continuă prin care dispozitivul intră în modul economic imediat ce temperatura dorită a fost atinsă. Sistemele fără inverter sunt cele clasice, a căror funcționalitate se bazează pe folosirea unui termostat care comandă oprirea sau pornirea compresorului.

 

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe