În contextul incertitudinii privind oferta și prețul gazelor naturale, statele membre ale Uniunii Europene caută modalități de a-și reduce cererea de gaze cu 15% în iarna următoare. O soluție parțială constă în surse alternative de încălzire, cum ar fi utilizarea sistemelor de aer condiționat care există deja. De fapt, un sistem de aer condiționat este o pompă de căldură aer-aer, capabilă să încălzească clădirile într-un mod foarte eficient și performant. În cazul unei clădiri de 600 m², utilizarea sistemului de aer condiționat ca pompă de căldură aer-aer pentru încălzire poate ajuta la economisirea a până la 112.880 kWh kg de gaz natural și la reducerea costurilor de încălzire cu 25%.
Având în vedere provocările cu care se confruntă în prezent UE, Comisia Europeană a elaborat Planul european de reducere a cererii de gaze naturale (1), recomandând statelor membre să reducă în mod voluntar consumul de gaze cu 15% până în martie 2023. Potrivit UE, se pot obține economii mari în funcție de modul în care ne încălzim și răcim clădirile. Se estimează că aproape 30% din clădirile comerciale din UE sunt încă încălzite cu gaz (2), în timp ce unele sunt echipate și cu un sistem de aer condiționat. Adesea nu se înțelege că un sistem de aer condiționat este o pompă de căldură aer-aer, care poate fi utilizată pentru încălzirea eficientă și performantă a spațiului. Clădirile își pot reduce semnificativ și imediat cererea de gaze prin utilizarea sistemului de aer condiționat în modul de încălzire și, în același timp, pot reduce costurile totale.
Reducerea facturii de gaz
Calculele producătorului de pompe de căldură de top Daikin arată că utilizarea unui sistem de aer condiționat pentru încălzire reduce semnificativ cererea de gaze naturale. În cazul unei clădiri de birouri de 600 m², o pompă de căldură VRV aer-aer evită utilizarea gazelor naturale cu până la 112.880 kWh în comparație cu metodele tradiționale de încălzire a spațiului (3). În plus, companiile își pot reduce costurile de energie cu aproape 30% datorită unei pompe de căldură. În cazul unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în Belgia, acest lucru înseamnă reducerea costului de încălzire de la 25.237 EUR la 17.695 EUR/an (4).
De ce este o pompă de căldură atât de eficientă?
O pompă de căldură aer-aer are atât o unitate interioară, cât și o unitate exterioară. Când funcționează în modul de răcire, unitatea interioară extrage căldura din interior și o transferă în unitatea exterioară, care scoate căldura în exterior. Cu toate acestea, modul de operare poate fi inversat pentru a încălzi spațiul din interior, folosind căldura extrasă din aerul exterior de unitatea exterioară. Chiar și la temperaturi exterioare cu mult sub 0°C, o pompă de căldură aer-aer va asigura în continuare o încălzire eficientă.
O pompă de căldură este de până la patru ori mai eficientă decât un sistem cu gaz, deoarece trei sferturi din energia utilizată pentru încălzire vine gratuit din aerul exterior, consumând doar un sfert din cantitatea de energie electrică.

Reducerea consumului de energie
Dacă o clădire are deja instalată o pompă de căldură, aceasta poate fi optimizată prin utilizarea sistemelor de economisire a energiei care vor reduce și mai mult factura de energie. Sistemele cloud inteligente, cum ar fi Daikin Cloud Service, oferă clienților acces la instrumente care nu numai că detectează consumul excesiv de energie în anumite părți ale clădirii, dar aceste sisteme le permit, de asemenea, să acționeze rapid și să intervină acolo unde este necesar.
Daikin, lider al transformării durabile pe piața HVAC
În calitate de companie de top în domeniul pompelor de căldură, Daikin susține tranziția energetică europeană prin diferitele sale soluții de pompe de căldură dezvoltate și fabricate în Europa. Prin Viziunea asupra mediului 2050, până în 2050, compania își propune să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon pe parcursul întregului său lanț valoric și al ciclului de viață al produselor și soluțiilor. Cu o rețea de experți instruiți la nivel local, compania își va ajuta clienții să decarbonizeze clădirile și să creeze un mediu sănătos pentru generațiile viitoare.
COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR „Economisește gaz pentru a petrece iarna în siguranță" (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52022DC0360)
Echilibrul energetic – Consum final – alte sectoare – servicii publice și comerciale – folosirea energiei: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/bookmark/5463efac-cd35-4d4c-b027-d706050cdf7f?lang=en
Calculată de calculatorul sezonier Daikin disponibil pe portalul de afaceri Daikin (este necesară înregistrarea) (https://my.daikin.eu/denv/en_US/home/applications/software-finder/solutions-seasonal-simulator.html), calculată pentru o pompă de căldură VRV de 28 CP cu 15 unități interioare conectate, cu o sarcină termică estimată de 100 W/m²
Pe baza testului V efectuat la 05.10.2022 la https://vtest.vreg.be/ pentru contractul cu Engie Flow gas PRO Gas: 25.236,90 euro/an pentru încălzire tradițională (112.880 kWh de gaz) vs. Contractul de energie electrică Engie Flow PRO: 17.694,78 euro/an pentru utilizarea sistemelor VRV pentru încălzire (28.192 kWh de energie electrică) (prețurile includ costul energiei, costul de distribuție, taxe, fără TVA pentru Ostend, Belgia)
Comunicate de presă
-
Your-AC-is-a-heat-pump_DEUEN22-018_Press release_EnglishZIP | 494.94MB
Articole conexe
-
Daikin lansează pompa de căldură Altherma 3 R MT, cea mai nouă alternativă pentru modernizarea sistemelor de încălzire
-
Daikin: Pompele de căldură devin o alegere din ce în ce mai populară pentru încălzirea casei în România.
-
Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030