Skip to main content

Cât de complex este procesul de instalare al pompei de căldură?

Montajul unei pompe de căldură poate fi o lucrare simplă sau un proiect complex - totul depinde de tipul de pompă de căldură și de specificul casei tale. Este esențial, deci, să te consulți cu un specialist, care îți poate oferi tot sprijinul de care ai nevoie pentru a defini parametrii sistemului.

În situația în care este nevoie de înlocuirea sistemului de încălzire, mai întâi trebuie să fie îndepărtat sistemul vechi. Locuințele mai vechi ar putea necesita lucrări de izolare suplimentare, pe când la casele nou-construite, acest lucru nu este necesar.

Unitatea exterioară a pompei de căldură se amplasează pe o suprafață adecvată, care este de cele mai multe ori din beton, ulterior fiind instalată și unitatea interioară, urmând a fi interconectate. Unitatea interioară este conectată apoi la un sistem de încălzire, ultimul pas fiind alimentarea și testarea sistemului.

Instalarea unei pompe de căldură geotermale, care utilizează temperatura pământului sau a apei ca sursă de încălzire, presupune și forarea unui puț, în urma unei analize geologice la locul forajului. În cazul montării unei pompe de căldură de tip apă-apă, se forează două fântâni geotermale de tip deschis, una de pompare și alta de infiltrare, iar montarea unei pompe de căldură de tip sol-apă presupune ca sistemul geotermic să fie închis.

Înainte de a instala o pompă de căldură, este important ca instalatorul să înțeleagă diferite elemente, precum mișcarea curenților de căldură sau izolația locuinței, geologia locală în cazul în care ai în vedere o pompă de căldură cu sursă subterană și, desigur, nevoile tale unice în materie de încălzire și răcire.

Pentru a înțelege de ce se justifică investiția pe termen lung într-o pompa de căldură, e nevoie să privești imaginea de ansamblu și să vezi modul în care avantajele pe termen lung depășesc costurile inițiale. Un avantaj real, fără rival, al tehnologiei cu pompă de căldură este versatilitatea sa deplină.

Pentru producerea căldurii se folosește mai puțină energie electrică, astfel că pompele de căldură pot fi o soluție completă și eficientă pentru toate nevoile locuinței tale în materie de apă caldă și căldură. De asemenea, dacă în prezent folosești un sistem cu gaz lichid, combustibili solizi sau curent pentru încălzirea locuinței, o pompă de căldură care folosește o sursă regenerabilă reprezintă o modalitate bună de a reduce amprenta de carbon, dar și facturile de energie.

Indiferent dacă locuința ta este prevăzută cu sistem de încălzire în pardoseală, ventiloconvectoare, radiatoare, rezervor de apă cu încălzire sau boiler, pompa de căldură este îndeajuns de versatilă pentru a se conecta la toate acestea și pentru a asigura spații calde și confortabile, precum și apă caldă menajeră la discreție, indiferent de condițiile meteorologice.

Nu în ultimul rând, durata de viață medie a unui sistem cu pompă de căldură bine întreținut poate ajunge până la 20-30 de ani. Iar în acest timp economisești o sumă considerabilă de bani și contribui la un nivel redus de emisii de carbon. De asemenea, pompele de căldură sunt mai sigure decât sistemele de încălzire pe bază de ardere, ele pot fi operate în siguranță și nu implică arderea de combustibil pentru generarea de căldură, deoarece funcționează cu energie electrică. Pentru că nu produc fum sau emisii la nivel local, este eliminat și riscul de intoxicare cu monoxid de carbon. De reținut și că lucrările periodice de întreținere sunt esențiale pentru a asigura funcționarea fără probleme și longevitatea sistemului.

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?