Skip to main content

Ce capacitate trebuie să aibă sistemul de aer condiționat potrivit?

Indiferent de tipul de aparat de aer condiționat, cel mai important criteriu pe care să-l verifici este capacitatea de răcire sau de încălzire. Determinarea sarcinii de răcire sau/și încălzire pentru locuințe se face pe baza normativelor și criteriilor de calcul impuse de standardele în vigoare și este recomandat să fie făcută de un specialist.

În terminologia de specialitate, unitatea de măsură pentru capacitatea de răcire/încălzire a unui echipament de aer conditionat este W (Watt). În fișele tehnice furnizate de anumiți producători capacitatea echipamentului este exprimată în BTU (British Thermal Units). Pentru a face o conversie: 1W=3,41 BTU/h.

Pentru estimarea sarcinii de răcire se poate considera un indice de capacitate de 30-40 W/m3, (în funcție de temperaturile interioare și exterioare, de gradul de izolare, de ocuparea și destinația încăperii, de degajările interne de căldură). Pentru estimarea sarcinii de încălzire se poate considera un indice de capacitate de 40-60 W/m3.

În principiu, cu cât încăperea este mai mare, cu atât vei avea nevoie de un aparat de aer conditionat cu un indice BTU mai mare. De exemplu, pentru încăperile cu suprafețe cuprinse între 20– 25 m² e recomandat un sistem de 7.000 BTU. Te invităm să consulți tabelul de mai jos pentru o mai bună înțelegere.

Capacitatea recomandată a aparatului de aer condiționat în funcție de suprafața camerei:

7.000 BTU

2,0 kW

20 - 25 mp

9.000 BTU

2,5 kW

25 - 30 mp

12.000 BTU

3,5 kW

35 - 40 mp

14.000 BTU

4,2 kW

40 - 45 mp

18.000 BTU

5,0 kW

50 - 55 mp

20.000 BTU

6,0 kW

60 - 65 mp

24.000 BTU

7,1 kW

70 - 75 mp

 

Respectarea acestor indici în momentul alegerii aparatului e esențială pentru a avea parte de maximum de eficiență și confort. Nu în ultimul rând, verifică din mai multe surse capacitatea de răcire/încălzire potrivită pentru spațiul tău de climatizat. Dacă diferențele sunt mai mari de 20% între diferitele surse de calcul, trebuie investigat de ce apar aceste diferențe. Poți face astfel de verificări inclusiv prin intermediul unor aplicații de calcul a capacității de la producător, precum Asistent Cumparaturi.

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe