Skip to main content

Următorul tău sistem de încălzire va fi o pompă de căldură

Pompele de căldură sunt pregătite să facă față provocării decarbonizării locuințelor, iar Daikin este gata să fie cel mai potrivit partener pentru toate părțile interesate din această provocare.

Decarbonizarea caselor este provocarea de durabilitate de astăzi. Este cea mai nouă achiziție a schimbării paradigmei globale către o economie mai durabilă. În industria auto, agricultură și chiar și în transportul aerian, s-au făcut deja eforturi pentru a reduce sau elimina emisiile de carbon din sursele de energie. Următorul lucru pe listă: locuințele.

Decarbonizarea a ajuns și în atenția factorilor de decizie europeni. În special, UE s-a angajat recent să „joace un rol” central în obținerea emisiilor de gaze cu efect de seră nete egale cu zero până în 2050.

La nivel național, Țările de Jos își va lua rămas bun de la gaz, guvernul francez stimulează înlocuirea centralelor termice cu combustibili lichizi, Finlanda intenționează să fie neutră din punctul de vedere al carbonului până în 2035 și Austria de Jos a interzis încălzirea cu combustibili lichizi în clădirile noi.

Obiective mărețe, dar cum le vor atinge aceste țări? Mizează pe pompele de căldură. Și noi, la Daikin, suntem convinși că au dreptate. Pompele de căldură sunt mai mult decât pregătite să facă față provocării decarbonizării casei. Nu sunt o tehnologie a viitorului, ci o soluție consacrată, gata să devină convențională.

Provocări psihologice

În Suedia, pompele de căldură sunt astăzi sistemul implicit de încălzire. În clădirile noi din unele țări europene, pompele de căldură au deja o cotă de piață de până la 50%.

Pe piața de înlocuire, se pare că proprietarii de case nu au înțeles încă asta. Cu toate acestea, principalele provocări pentru adoptarea pompelor de căldură convenționale pe această piață par mai degrabă psihologice decât tehnologice.

Mulți oameni pur și simplu nu înțeleg cum funcționează o pompă de căldură.

Alții sunt de părere că pompele de căldură trebuie să fie zgomotoase, nu pot arăta frumos sau pur și simplu nu sunt în punctul în care trebuie în ceea ce privește fiabilitatea. Și poate că proprietarii de case încă presupun că pompele de căldură nu mai sunt valabile astăzi, pur și simplu pentru că ritmul inovației în pompele de căldură este rapid.

Una dintre aceste presupuneri (depășite) ar putea fi eficiența, care până acum ceva timp ar fi putut avea impact asupra raportului calitate-preț și a rentabilității investiției.

În general, pompele de căldură aer-apă tind să arate o scădere a eficienței atunci când temperaturile exterioare scad. La temperaturi sub zero, pompele de căldură au avut în mod tradițional nevoie de puțin ajutor de la rețeaua electrică pentru a oferi confortul necesar. Desigur, acest lucru amenință economiile de costuri și reducerea emisiilor pe care pompele de căldură le oferă.

Noile generații de pompe de căldură sunt din ce în ce mai capabile de eficiență ridicată, chiar și la temperaturi exterioare mai scăzute. Ultima noastră pompă de căldură model aer-apă, Daikin Altherma 3HHT, nu necesită energie suplimentară la o temperatură exterioară de până la -15 grade Celsius. Inovațiile precum 3HHT constituie un moment de cumpănă pentru pompele de căldură ca înlocuitor pentru centralele termice pe combustibil fosil.

O altă barieră psihologică este lipsa de cunoștințe în rândul instalatorilor și arhitecților, care le împiedică achiziționarea. Ca industrie, trebuie să trecem dincolo de „corul pompei de căldură” al instalatorilor și al profesioniștilor care sunt deja familiarizați cu aerul condiționat.

Trebuie să începem discuții cu instalatorii care au lucrat mai ales cu centrale termice pe combustibili fosili. Ar trebui să-i ajutăm să recomande pompele de căldură pe piața de schimb, făcând instalarea mai simplă printr-un design excepțional.

Noi, la Daikin, adoptăm acest lucru ca o responsabilitate cheie, deoarece credem că va accelera foarte mult adoptarea pompelor de căldură. Regulamentul poate oferi un impuls în direcția corectă aici. Țările de Jos constituie un prim exemplu: oferă deja formare în domeniul surselor regenerabile de energie pentru instalatori. Acest lucru susține trecerea către soluții de încălzire regenerabile.

Pe alte piețe, este mai mult o chestiune de eliminare a stimulentelor pentru combustibilii fosili care creează o barieră la intrare pentru alternative mai durabile. De exemplu, în Belgia, prețul gazului este scăzut în comparație cu prețul energiei electrice.

Trecerea la pompele de căldură necesită conștientizare și atenție din partea tuturor părților interesate.

Ambiție

Dar ambiția noastră este destul de clară: vrem o pompă de căldura în fiecare casă europeană. Nicio casă nouă nu trebuie construită cu un cazan pe combustibil fosil și niciun cazan vechi nu trebuie înlocuit cu unul nou. Vom depăși orice bariere tehnologice și psihologice persistente prin inovare neîncetată.

Vedem acest lucru ca o parte integrantă a Viziunii noastre de mediu 2050, angajamentul nostru de a oferi medii de aer sigure și sănătoase, încercând în același timp să reducem emisiile de CO² la aproape zero. Și vrem să le facem ușor de utilizat și să fie o plăcere de privit.

Fiabilitatea, reducerea ridicată a emisiilor de CO², eficiența și liniștea sunt esențiale. Aceasta face parte din angajamentul nostru de a fi un inovator cheie.

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe