Skip to main content

Daikin oferă acces gratuit la 30 de brevete de invenţie HFC-32 obținute pentru sistemele cu tehnologie VRF

Daikin Europe N.V. oferă acces gratuit la 30 de brevete de invenții legate de sistemele VRF1) care utilizeaza agentul frigorific HFC-32, cunoscut și sub numele de R-32. Astfel, compania încurajează utilizarea agentului frigorific HFC-32, monocomponent, în sistemele VRF, care are un impact mai scăzut asupra încălzirii globale decât R410A, agentul frigorific utilizat în mod convențional în sistemele VRF. Cu o experiență de peste 90 de ani în proiectarea și fabricarea de tehnologii inovatoare de încălzire și răcire, Daikin este prima companie din lume care a introdus, în 1982, controlul debitului variabil al agentului frigorific, o tehnologie care circulă numai cantitatea minimă de agent frigorific necesar în timpul unei singure perioade de încălzire sau răcire.

Decizia Daikin de a oferi acces gratuit la brevetele obținute vine în contextul eforturilor la nivel mondial de a reduce impactul HFCs2) asupra încălzirii globale, mai ales că și amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal3) este transpus acum în reglementări concrete.

Reglementarea F-Gas în Europa

Comisia Europeană ia în considerare în prezent o actualizare a Regulamentului existent privind gazele fluorate, care ar putea duce la cerințe mai stricte pentru utilizarea agenților frigorifici. De asemenea, sistemele VRF (debit variabil de agent frigorific) vor fi supuse noului regulament, dacă acesta va intra în vigoare. Sistemele VRF încălzesc și răcesc clădirile mari, cum ar fi birouri, școli sau spitale. Pentru a face acest lucru, mai multe unități interioare sunt conectate la o singură unitate exterioară, iar un circuit închis de agent frigorific se deplasează în mod flexibil prin sistem, permițând controlul individual al temperaturii în toate încăperile unei clădiri. Agentul frigorific HFC utilizat în mod convențional în sistemele VRF este R410A.

Reglementarea F-Gas va obliga producătorii de aer condiționat și sisteme de încălzire să aleagă un agent frigorific cu un potențial de încălzire globală (GWP) mai scăzut. HFC-32 poate oferi o soluție VRF cu un astfel de agent frigorific GWP mai mic, iar accesul gratuit la brevetele Daikin poate accelera adoptarea HFC-32.

„Daikin evaluează amănunțit o mare varietate de agenți frigorifici și promovează selectarea agentului frigorific adecvat pentru fiecare aplicație, iar în prezent consideră că HFC-32 este cel mai potrivit agent frigorific pentru sistemele VRV”, spune Martin Dieryckx, directorul general al Centrului de cercetare în domeniul mediului în cadrul Daikin Europe. „HFC-32 are multe avantaje care pot contribui la reducerea impactului de mediu al sistemelor de aer condiționat. HFC-32 este un agent frigorific care nu epuizează stratul de ozon, iar GWP-ul său este o treime4) din cel al agentului frigorific convențional R410A. Acesta oferă o performanță excelentă a sistemului și este ușor de găsit. Fiind un agent frigorific monocomponent, este ușor de recuperat, reciclat și valorificat, ceea ce reduce nevoia de producție suplimentară de agent frigorific virgin.”

„Printre brevetele pe care Daikin Europe s-a angajat să nu le revendice se numără cele referitoare la controlul vitezei de rotație a compresorului și la sistemele de siguranță, cum ar fi senzorii de scurgere a agentului frigorific. Acest angajament va facilita dezvoltarea de către alți producători de sisteme de aer condiționat și de încălzire a sistemelor VRV care utilizează HFC-32. În plus, promovarea instalării de sisteme de siguranță în echipamente reduce sarcina instalatorilor de aer condiționat de a inspecta echipamentele", completează Kazuhide Mizutani, directorul general al Centrului de cercetare Daikin din EMEA.

Daikin Industries s-a angajat să nu revendice 90 de brevete noi

Cu scopul de a contribui la protecția mediului, Daikin Industries Ltd., compania mamă a Daikin Europe N. V., s-a angajat, începând cu 2019, să nu solicite drepturi exclusive pentru echipamentele de aer condiționat care folosesc HFC-32. În afară de brevetele Daikin Europe, și la nivel global grupul Daikin a permis accesul gratuit la 90 de noi brevete.

O listă a brevetelor cu acces gratuit și a termenilor și condițiilor specifice de control privind angajamentul producătorului în acest sens este disponibilă pe pagina web a Daikin Industries: https://www.daikin.com/patent/r32

 

 

Referințe și abrevieri:
1) Sisteme VRV = Sisteme cu debit variabil de agent frigorific
2) HFC = Hidrofluorocarburi
3) Amendamentul de la Kigali la Protocolul de la Montreal a fost adoptat în cadrul celei de-a 28-a Reuniuni a părților (MOP 28) de la Kigali, Rwanda, în 2016. Acesta vizează eliminarea treptată a HFC, cu o reducere de 85 % a impactului încălzirii globale prin echivalent CO2 pentru țările din Grupul 1, în perioada 2019-2036, o reducere de 80 % pentru țările din Grupul 2, în perioada 2024-2045, și o reducere de 85 % pentru unele țări și regiuni din 2028 până în 2047.
4) Valorile GWP bazate pe un interval de timp de 100 de ani din cel de-al patrulea raport de evaluare al IPCC (AR4).

 

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe