Skip to main content

Despre purificatoarele de aer: cum poti sti care este produsul adecvat pentru tine

bg-image

Având în vedere că majoritatea dintre noi petrecem mai mult timp în interior, calitatea aerului pe care îl respirăm în casele noastre a devenit un subiect de mare actualitate. Un număr foarte mare de opțiuni și descrieri confuze pot face dificilă determinarea celei mai bune alegeri, iar micul nostru ghid pentru purificatoarele de aer și terminologia comună poate fi util în acest sens.

 

Ce fac purificatoarele de aer?

Purificatoarele de aer asigură curățarea și recircularea aerului, îmbunătățind calitatea aerului din interior prin reîmprospătarea aerului viciat, reducerea mirosurilor și captarea contaminanților din aer, inclusiv a poluanților, prafului și murdăriei, germenilor patogeni și virusurilor.

De ce ai nevoie de un astfel de aparat?

Uneori denumite „spații toxice”, locuințele pot conține un nivel de poluanți de cinci ori mai mare decât cel din aerul exterior. Casele noastre sunt expuse în mod uzual unor surse multiple de poluanți, de la praful din aer sau particulele de murdărie, care, dacă sunt suficient de mici, pot pătrunde în plămâni sau în fluxul sanguin prin bacterii, germeni patogeni și virusuri, care pot forma apoi alte particule în aer.

Casele mai vechi, slab ventilate, pot fi afectate de umezeală și condens, încurajând dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor, care pot declanșa atacuri de astm, în timp ce emisiile de gaze de eșapament și carburant din zonele cu trafic intens pot intra prin ferestre. În plus, substanțele chimice din produsele de curățat de uz casnic și substanțele din mobilier sau din materialele de construcție pot elibera gaze la temperatura camerei, sub formă de compuși organici volatili (COV) care pot cauza greață, dispnee și afectarea funcției cognitive.

Cum funcționează purificatoarele de aer?

Purificatoarele de aer folosesc ventilatoare pentru a aspira aerul din exterior și a-l elibera din nou după tratare. Aerul este trecut printr-unul sau mai multe filtre care captează particule, agenți patogeni, alergeni și alți poluanți, pentru a menține circularea unui aer sănătos.

Cum să alegi un purificator adecvat pentru nevoile tale

Nevoile și bugetele oamenilor sunt diferite, dar, în orice situație, va trebui să iei în considerare următoarele:

·         Dimensiunea camerei

·         Tipul

·         Nivelul de zgomot

·         Consumul de energie

·         Dimensiunea camerei/suprafața podelei

Deoarece purificatoarele de aer au eficiență maximă atunci când sunt compatibile cu încăperea, dimensiunile acesteia vor determina tipul de purificator de aer de care aveți nevoie. În medie, dormitoarele au între 15 și 20 de metri pătrați. Verifică întotdeauna evaluarea ratei de livrare a aerului curat (CADR), care indică viteza cu care poate funcționa purificatorul. Rata de livrare a aerului curat se măsoară în metri cubi pe minut (CFM). De exemplu, un purificator de aer cu 400 CFM va purifica aerul într-o încăpere de 37 de metri pătrați mult mai repede decât un purificator de aer cu 300 CFM. Purificatoarele de aer cu o valoare a CADR între 300 și 400 sunt perfecte pentru încăperi de dimensiuni medii.

·         Tipul

De asemenea, va trebui să decizi care purificator de aer este cel mai bun pentru filtrarea poluanților specifici nevoilor locuinței sau sănătății tale. De exemplu, în casă locuiesc persoane care suferă de astm sau alergii? Dacă da, trebuie să iei în considerare filtrele care pot elimina praful, polenul, acarienii și alți alergeni. Sau poate ai animale de companie sau ești fumător, caz în care un filtru pentru eliminarea mirosurilor ar putea fi o caracteristică excelentă. În condițiile pandemiei actuale de Covid-19, un filtru care poate ajuta la eliminarea bacteriilor și a virusurilor poate fi o prioritate. Ar trebui să iei în considerare, printre altele, filtrele HEPA. În combinație cu un filtru de carbon, filtrele HEPA pot fi foarte eficiente în îndepărtarea mirosurilor și a gazelor, în același timp captând virusurile și bacteriile.

·         Zgomotul

Nivelul de zgomot al unui purificator de aer poate depinde de setările de funcționare, dar majoritatea purificatoarelor de aer pot genera un nivel de zgomot cuprins între 35 și 70 de decibeli. Pentru a evita perturbarea somnului, optați pentru purificatoare de aer care sunt eficiente atunci când sunt setate la o viteză mai mică și, prin urmare, la un nivel de zgomot redus. Pentru dormitoare, îți recomandăm, de asemenea, să verifici dacă unitatea are o setare pentru timp de noapte.

·         Consumul de energie

Costurile de funcționare pot fi, de asemenea, un factor cheie în luarea deciziilor. Unele modele trec în modul stand by atunci când senzorii nu mai detectează poluanții din aer. Purificatoarele de aer Daikin folosesc energie regenerabilă și o tehnologie inovatoare pentru a oferi eficiență energetică mai mare, cu moduri „eco” pentru reducerea suplimentară a consumului.

Dacă ai un buget mai mare, opțiunile suplimentare pot include reducerea luminozității afișajului și oprirea și temporizatoare programabile, care oferă o flexibilitate mai mare și ușurință în utilizare. Telecomenzile cu funcții inteligente îți permit să operezi purificatorul de aer de oriunde printr-o aplicație ce poate fi descărcată pe telefon, iar unele modele includ chiar și funcții de control vocal, folosind Alexa.

Pentru a afla cum poți îmbunătăți calitatea aerului din interior, fă clic aici.

Cuvinte cheie explicate:

CADR

Rata de livrare a aerului curat (Clean Air Delivery Rate )

Măsoară cât de eficient este un dispozitiv în filtrarea diferitelor particule pentru o anumită dimensiune a camerei. Se calculează în metri cubi pe minut. Cu cât valoarea CADR este mai mare, cu atât sunt îndepărtate mai multe particule și cu atât este mai mare spațiul pe care îl poate purifica rapid unitatea.

ACH

Schimbare aer pe oră (Air Change Per Hour)

Numărul de filtrări ale întregului volum de aer din cameră. Filtrarea frecventă reduce posibilitatea rămânerii în cameră a unor agenți patogeni. Majoritatea purificatoarelor de aer au nevoie de o durată între treizeci de minute și două ore pentru a filtra aerul dintr-o cameră.

 

Particulele din aer

Substanțe suficient de mici pentru a crea o suspensie în aer sub formă de particule solide sau picături de lichid. Praful, fumul și particulele de polen sunt cei mai frecvenți poluanți.

HEPA

Filtru de absorbție a particulelor de înaltă eficiență (High-efficiency particulate absorbing filter)

Este un filtru de aer format din fibre de sticlă întrețesute, care poate îndepărta cel puțin 99,97% din cantitatea de praf, polen, mucegai, bacterii și orice particule din aer cu o dimensiune de 0,3 microni, aceasta fiind dimensiunea particulei cea mai penetrantă.

Flash Streamer

Tehnologie de purificare a aerului cu semnătura Daikin. Au loc descărcări de electroni, care lovesc virusurile, mucegaiurile, bacteriile, alergenii și substanțele chimice periculoase, descompunând și fragmentând proteinele de pe suprafață, distrugându-le apoi prin oxidare. Rezultatul descompunerii include azotul, un gaz inofensiv , atomi de oxigen și molecule de apă.

 

Filtrul din apatit de titan

Filtrul deodorizant din apatit de titan oferit de Daikin îndepărtează particulele din aer, captând mirosurile de la animalele de companie și fumul de tutun. De asemenea, dezactivează substanțele chimice dăunătoare pentru a asigura alimentarea constantă cu aer curat.

 

Filtrul cu argint

Filtru pentru captarea alergenilor și purificarea aerului

Filtrul Daikin cu argint captează alergeni precum polenul și acarienii. Datorită calității sale înalte și eficienței remarcabile, nu este necesară înlocuirea filtrului.

 

Filtru de carbon activ

Captează eficient mirosurile, dar, spre deosebire de filtrele HEPA, nu poate capta virusurile și bacteriile.

Radiații ultraviolete

Radiații UV utilizate pentru a ucide germenii patogeni  prezenți în aer.

Ionizator cu plasmă

Eliberează 25.000 de ioni pe m3, care se recombină cu particule din aer pentru a descompune fungii și alergenii.

 

Prefiltrare

Membrana de filtrare grosieră, concepută pentru a capta și a îndepărta particulele mari, cum ar fi praful și firele de păr, pentru a evita colmatarea filtrului HEPA.

 

VOC

Compus organic volatil (Volatile Organic Compound):  gazele eliberate din elementele constitutive ale produselor de curățat și degajate de mobilier etc., printre care se numără formaldehida, benzenul, clorul, ftalații, amoniacul.

Pentru mai multe informații despre purificatoarele de aer Daikin, fă clic aici

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe