Skip to main content

Cum alegi aparatul de aer condiționat: Ghid Complet

Criterii pentru alegerea aparatului de aer condiționat:
1. Spațiul care trebuie climatizat
2. Capacitatea aparatului de aer condiţionat
3. Performanța energetică
4. Tipul filtrelor
5. Silențiozitate
6. Funcțiile aparatului
7. Tipul sistemului de climatizare
8. Preț
 

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate din timpul verii și deoarece oamenii își doresc sporirea confortului locuinței, aparatele de aer condiționat au devenit din ce în ce mai căutate. Însă, alegerea aparatului de aer condiționat are loc de multe ori în urma unui impuls de moment, atunci când oamenii realizează că nu mai pot face față temperaturilor caniculare.

 

De aceea, produsele alese nu sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru locuințele în care sunt instalate și pentru nevoile beneficiarilor. Descoperă de ce ar trebui să ții cont în alegerea unui aparat de aer condiționat, astfel încât să te poți bucura din plin de avantajele pe care ți le oferă.

Criterii pentru alegerea aparatului de aer condiționat

Mai jos, vom detalia aceste criterii importante pentru ca tu să poți să alegi cel mai bun aparat de aer condiționat pentru nevoile tale.

 

Spațiul care trebuie climatizat

Primul pas este să cunoști suprafața camerei unde vei instala aparatul de aer condiționat și de amplasarea sa. Pentru început, ține cont de orientarea față de punctele cardinale. De exemplu, o cameră orientată către nord va fi mai răcoroasă. Dar și felul în care acesta este organizat. Ține cont de locul în care sunt așezate ușile și pereții, astfel încât aerul să poată circula în voie în încăperea respectivă.

Capacitatea aparatului de aer conditionat

Alegerea aparatului de aer condiționat în funcție de suprafața spațiului pe care dorești să îl climatizezi este mai puțin complicată decât ai crede. Acest lucru este posibil deoarece există o clasificare a aparatelor după capacitate, în funcție de suprafață.

Unitatea de măsură a capacității este British Thermal Units (BTU). Fiecare valoare standard este asociată cu anumite suprafețe:

 

●     Un aparat de 9000 BTU este potrivit pentru suprafețe de 20-25 m²;

●     Un aparat de 12000 BTU este potrivit pentru suprafețe de 25-35 m²;

●     Un aparat de 18000 BTU este potrivit pentru suprafețe de 40-50 m²;

●     Un aparat de 24000 BTU este potrivit pentru suprafețe de 60-70 m².

 

Pentru o climatizare eficientă și pentru a evita apariția defecțiunilor, este recomandată instalarea câte unui aparat de aer condiționat în fiecare cameră pe care dorești să o răcești sau încălzești.

Performanța energetică

Clasa energetică a electrocasnicelor reprezintă un indice care deseori ghidează cumpărătorii în alegerea unui aparat care să consume cât mai puțină energie electrică. Însă, în cazul aparatelor de aer condiționat, acest indice nu este suficient pentru a descoperi cea mai bună performanță energetică.

Acestea sunt clasificate cu ajutorul coeficientului de eficiență energetică măsurat cu ajutorul a doi indici: SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) pentru răcire și SCOP (Seasonal Coefficiency of Performance) pentru încălzire. Acești coeficienți măsoară raportul dintre gradul de energie termică produsă în încăpere și cea absorbită din încăpere. Valorile indicilor trebuie să fie cât mai mari, pentru ca aparatul să fie eficient și economic din punct de vedere energetic.

Tipul filtrelor

Aparatele de aer condiționat pot fi clasificate și în funcție de filtrele pe care le au în dotare. Trebuie să știi că poți curăța anumite filtre, în timp ce altele vor trebui înlocuite. Iată care sunt cele mai comune tipuri de filtre pe care le poți alege pentru aerul tău condiționat.

Filtrele din plastic reprezintă probabil cea mai simplă alternativă pentru care poți opta. Pe acestea le poți curăța, însă nu au cea mai bună capacitate de filtrare a aerului. În schimb, filtrele de ionizare pot elimina praful și germenii din aerul introdus în încăpere. Filtrele cu extract de ceai verde sunt foarte bune pentru purificarea aerului, la fel ca cele cu cărbune activ, care luptă și împotriva mirosurilor neplăcute. Alte filtre pe care le poți alege sunt cele electrostatice sau filtrele HEPA.

Silențiozitate

Cu cât alegi un aparat cu o capacitate și o performanță energetică mai mare, cu atât crește riscul ca acesta să fie foarte gălăgios. De aceea, trebuie să alegi cu grijă aparatul de aerul condiționat pentru fiecare cameră sau să îl folosești atent. De exemplu, setările de viteză mai scăzute sunt în general mai silențioase.

Din fericire, aparatele de aer conditionat performante folosesc tehnologii de top care asigură și eficiență, și silențiozitate. Verifică specificațiile cu atenție sau cere părerea unui specialist pentru a afla care aparat îți poate oferi toate aceste avantaje.

Funcțiile aparatului

Acest criteriu este foarte important în alegerea aparatului de aer condiționat. Funcțiile de bază cu care aceste tipuri de echipamente sunt dotate de obicei sunt cele de răcire, de încălzire și de ventilație. Însă, un aparat mai poate avea multe alte funcții care te pot convinge sau nu să îl alegi pentru locuința ta.

Alte funcții utile care ți-ar putea fi de mare folos sunt cele de dezumidificare a încăperii; de autocurățare, care te poate scăpa de un efort considerabil și previne formarea germenilor în interiorul aparatului; de purificare, care ajută la menținerea sănătății tale și a unui aer mai proaspăt în locuință; de programare sau control wireless, foarte utilă în perioadele cu temperaturi extreme, pentru a beneficia de confort termic imediat cum ajungi acasă.

Tipul sistemului de climatizare

Sistemele de climatizare rezidențiale asociate aparatelor de aer condiționat sunt de două tipuri. Cele mai utilizate sunt sistemele Split, compuse dintr-o unitate exterioară și o unitate interioară. Dacă ai nevoie să răcești mai multe încăperi, poți monta mai multe sisteme Split, câte unul în fiecare cameră.

A doua categorie este compusă din sistemele Multi-Split. Acestea au o singură unitate exterioară cu mai multe unități interioare conectate la aceasta. Ele ocupă mai puțin spațiu în exteriorul clădirii și pot fi controlate individual, pentru a climatiza separat fiecare cameră în care sunt montate. Însă, deoarece aceste sisteme au mai multe componente, ele pot fi asociate cu un consum mai mare de energie.

Preț

În cele din urmă, un aspect deloc de neglijat în alegerea aparatului de aer condiționat este prețul. Pe măsură ce optezi pentru mai multe funcții și pentru o performanță și o capacitate mai bune, va crește și prețul aparatului. Așadar, fă o alegere care să îți poată satisface toate nevoile, dar și care să te avantajeze din punct de vedere financiar. Nu omite nici cheltuielile pentru montaj, care nu sunt incluse în prețul de bază al aparatului.

Alegerea aparatului de aer condiționat este un proces destul de complex, în care trebuie să ții cont de fiecare aspect în parte care îl caracterizează. Astfel, vei putea alege un produs potrivit pentru locuința ta, care să poată climatiza eficient încăperea în care este montat astfel încât să nu fie nici prea cald, nici prea frig, în timp ce vei avea un consum optim de energie. Consultă configuratorul de produse pentru a găsi exact soluția potrivită pentru casa ta!

 

 

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?