Skip to main content

4 masuri pentru incalzirea spatiilor rezidentiale fara emisii de dioxid de carbon

Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm pentru asigurarea un mediu sănătos și durabil și pentru a contribui la neutralizarea carbonului, este de a maximiza utilizarea energiei regenerabile, în special atunci când ne încălzim locuințele. Cele mai multe locuințe rezidențiale sunt încălzite încă cu sisteme învechite, care folosesc adesea combustibili fosili poluanți, cum ar fi cărbunele și petrolul.

Provocarea pe care o implică abordarea acestui aspect este reprezentată mai clar de Pactul verde european, care reprezintă un set de inițiative politice ale Comisiei Europene, cu scopul principal de a face ca Europa să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, utilizând tehnologia ecologică. 

Pompele de căldură încep să joace un rol esențial în decarbonizarea Europei, iar, în anumite zone, au cunoscut un grad ridicat de adopție. De exemplu, pompele de căldură reprezintă sistemul de încălzire principal din Suedia și, de asemenea, se bucură de 50% din cota de piață a noilor clădiri din multe alte țări europene.  

Cu toate acestea, în întreaga Europă, încălzirea din surse regenerabile prin intermediul pompelor de căldură reprezintă doar 10% din toate sistemele de încălzire instalate anual. Acest lucru contrastează puternic cu obiectivul ambițios al Comisiei Europene setat pontru 2030: o penetrare de 40% a utilizării surselor regenerabile de energie pentru încălzire și răcire.

Daikin se axează pe adoptarea celor 4 pași pentru încălzirea spațiilor rezidențiale fără emisii de dioxid de carbon, pentru a atinge obiectivele Comisiei Europene până în 2030.

Pasul 1: Angajamentul pentru norme îmbunătățite privind consumul de energie în clădirile noi

De-a lungul anilor, în urma directivei privind performanța energetică a clădirilor, toate statele membre europene au pus deja în aplicare măsuri pentru a se asigura că noile clădiri și apartamente au o performanță mai bună din punct de vedere al emisiilor de carbon, prin impunerea unei izolări îmbunătățite pentru clădiri și prin utilizarea obligatorie a energiei din surse regenerabile. Ca urmare, Daikin estimează că pompele de căldură au deja o cotă de piață de până la 50% pentru locuințele noi (unifamiliale). De altfel, începând cu ianuarie 2020, Austria nu mai permite instalarea centralelor termice cu combustibil lichid în locuințe noi, iar casele noi construite din Țările de Jos nu mai sunt racordate la rețeaua de alimentare cu gaz începând din 2020.

Un beneficiu important suplimentar ce reiese din folosirea pompelor de căldură de tip hidrosplit este capacitatea de a le utiliza pentru răcire și încălzire, lucru pe care consumatorul îl solicită din ce în ce mai mult. Acest lucru se datorează parțial efectului schimbărilor climatice, dar și nivelului de izolație mai ridicat al noilor case construite.  Într-o configurare standard, atunci când se instalează o centrală termică, trebuie instalat un al doilea sistem HVAC în cazul în care se dorește răcirea. O pompă de căldură hidronică reversibilă asigură încălzirea și răcirea spațiului într-un singur sistem, beneficiind astfel de o singură investiție

Pasul 2: Creșterea ratei de înlocuire

Rata de înlocuire de astăzi este, în medie, de 1% din numărul total de sisteme de încălzire instalate pe an, iar îndeplinirea obiectivului minim ar necesita ca rata de înlocuire să se dubleze în următorii 10 ani.

Înlocuirea dispozitivelor de încălzire cu unele mai eficiente va constitui o mișcare de reducere a emisiilor de CO2. Cu toate acestea, provocarea constă în a-i motiva pe cetățenii din UE să aleagă mai des încălzirea din surse regenerabile, convingându-i astfel pe cei de pe piața de înlocuire că pompele de căldură reprezintă o soluție eficientă, rentabilă și dovedită.

Pasul 3: Eliminarea stimulentelor pentru combustibili fosili

O varianta pentru a stimula utilizarea echipamentelor ce folosesc surse regenerabile ar putea fi anularea stimulentele pentru combustibilii fosili. În prezent, stimulentele directe sau indirecte aduc beneficii producătorilor de centrale termice pe gaz sau combustibil lichid, din cauza impozitării diferite a pompelor de căldură în comparație cu alte echipamente de încălzire.  

În timp ce facem acest lucru, recunoaștem că tehnologiile care utilizează surse regenerabile au nevoie și de condiții de concurență echitabile. Decalajul dintre prețurile actuale ale energiei electrice și ale gazelor în multe state membre este prea mare pentru a face din pompa de căldură o investiție atractivă din punct de vedere economic pentru cetățenii din UE. Pe termen scurt, stimulentele guvernamentale pot contribui la accelerarea tranziției către o încălzire neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și pot face ca pompele de căldură să fie accesibile tuturor europenilor. Pe termen lung, însă, prețurile mai echilibrate ale energiei și indicarea corectă a performanței din punct de vedere al energiei și al carbonului folosit pentru încălzirea unei clădiri trebuie să fie motivațiile utilizatorilor finali de a investi în tehnologia pompelor de căldură.

Pasul 4: Transformarea încălzirii utilizând surse regenerabile într-un standard pentru înlocuire

La Daikin, considerăm că sistemele cu pompe de căldură trebuie să devină un standard atunci când se înlocuiesc sistemele de încălzire. Este clar că aceste echipamente sunt din ce în ce mai capabile să ofere o eficiență ridicată, chiar și atunci când temperaturile din exterior sunt mai scăzute. Tehnologia pompelor de căldură de tip hidrosplit s-a dezvoltat rapid în ultimii ani, acestea fiind potrivite pentru orice tip de clădire rezidențială din Europa, indiferent dacă se adresează noii piețe de construcții sau pieței de înlocuire.

Prin creșterea ponderii energiei electrice ecologice la 60 % din producția totală de energie electrică a UE, pompele de căldură vor continua să își sporească contribuția spre o lume a încălzirii spațiilor rezidențiale fără emisii de carbon.

Viitorul

Suntem încântați și pasionați să ne adaptăm la noile schimbări și să jucăm un rol cheie în aducerea acestei tehnologii inovatoare în casele oamenilor, cu ajutorul specialiștilor de instalare si proiectare. 

Toate semnele indică faptul că trebuie să acționăm acum! Pompele de căldură reprezintă viitorul și împreună putem creștem gradul de conștientizare cu privire la energie, eficiența costurilor și avantajele legate de mediu.

Faceți click aici pentru a viziona webinarul nostru despre Renovation Wave.

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe