Skip to main content

8 concepții greșite despre încălzirea prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală este un sistem de încălzire durabil și economic, dar există multe concepții greșite despre modul în care acesta funcționează. Vom dărâma miturile și vă vom demonstra cum sistemul este o opțiune excelentă pentru tine.

Necunoscutul este deseori greșit înțeles. Iar concepțiile greșite privind încălzirea prin pardoseala și modul în care acesta funcționează sunt frecvente. Este momentul pentru a lămuri lucrurile odată pentru totdeauna. Vom demonstra modul în care funcționează aceste sistem durabil și rentabil și de ce poate fi o alegere excelentă pentru locuința ta.

Tipuri de încălzire prin pardoseală

Înainte de a aborda fiecare mit individual, să vedem care sunt tipurile diferite de încălzire prin pardoseală.

În prezent, există două tipuri de încălzire prin pardoseală: sistemele electrice și sistemele hidraulice, care funcționează cu apă caldă. De asemenea, sistemele hidraulice vin cu două infrastructuri diferite, cunoscute ca sisteme uscate și sisteme umede, iar diferența dintre acestea constă în modul în care țevile sunt montate.

Pentru sisteme cu apă, țevile sunt montate în șapă, în timp ce la sistemele uscate, țevile se află în pardoseală, care au rolul de conductor de căldură. Varianta hidraulică cu apă este prezentă la proiectele noi de construcții, în timp ce varianta uscată și sistemele electrice se potrivesc mai bine în cadrul proiectelor de renovare.

Dacă știm acum câteva aspecte tehnice ale încălzirii prin pardoseală, este momentul să abordăm concepțiile greșite care le înconjoară.

Mitul nr. 1: încălzirea prin pardoseală este mult mai scumpă decât radiatoarele.

Este adevărat că prețul de instalare a încălzirii prin pardoseală este cu 30% mai mare decât în cazul radiatoarelor tradiționale. Dar, pe termen lung, investiția în încălzirea prin pardoseală se amortizează. Deoarece sistemul este mult mai eficient energetic și necesită mai puțină întreținere, utilizatorii vor observa că facturile de energie și costul total al sistemului sunt mult mai scăzute decât în cazul radiatoarelor tradiționale.

Mitul nr. 2: o locuință cu încălzire prin pardoseală nu se încălzește niciodată.

Este adevărat că încălzirea prin pardoseală nu produce la fel de multă căldură ca un radiator convențional, dar aceasta generează suficientă căldură pentru a crea un mediu confortabil. Sistemul distribuie căldura uniform pe întreaga suprafață a pardoselii, astfel că temperatura camerei poate ajunge până la 25 °C. Proprietarii de locuințe pot seta termostatul cu câteva grade mai jos și vor avea garanția că nu vor irosi căldura.

Mitul nr. 3: încălzirea prin pardoseală este tehnic încălzire electrică.

Bineînțeles, încălzirea electrică prin pardoseală funcționează cu energie electrică, dar sistemul hidraulic funcționează cu apă caldă și încălzire centrală. Există și opțiunea de a conecta un sistem prin pardoseală la o pompă de căldură. Deși pompa de căldură necesită puțină energie electrică, aceasta se bazează și pe energie regenerabilă. Deoarece încălzirea prin pardoseală funcționează la o temperatură scăzută constantă, adăugarea unei pompe de căldură la sistem reprezintă alegerea ideală.

Mitul nr. 4: cu încălzirea prin pardoseală, încălzirea locuinței durează mai mult, prin urmare, temperatura nu rămâne constantă

În timp ce încălzirea electrică prin pardoseală reacționează aproape la fel de repede ca radiatoarele, sistemele hidraulice reacționează un pic mai încet. Dar acest lucru nu înseamnă că suferiți la temperaturi mici. Este importat să știți cum să vă configurați sistemul în funcție de stilul de viață și să mențineți o temperatură confortabilă în interior. De exemplu, dacă aveți un sistem hidraulic, puteți modifica setările pentru a vă asigura că temperatura camere scade numai trei grade pe timp de noapte.

Mitul nr. 5: încălzirea prin pardoseală se montează numai în pardoseală.

Poate o să vă surprindă următorul lucru, dar puteți instala încălzirea prin pardoseală și în alte locații. O puteți instala în pereți sau în tavan, pentru a încălzi camerele și mai rapid. Încălzirea prin pardoseală, în general, nu ocupă spațiu suplimentar, prin urmare, o puteți integra perfect în orice interior modern.

Mitul nr. 6: încălzirea prin pardoseală determină umflarea picioarelor.

La începuturile încălzirii prin pardoseală, temperatura camerei putea crește la peste 35 °C și, în acest caz, picioarele se puteau umfla. Dar cu sistemele actuale, aceste situații nu se mai produc, mai ales dacă casa este bine izolată. De fapt, combinarea încălzirii prin pardoseală cu o pompă de căldură permite sistemului să furnizeze răcire, un plus pentru lunile toride de vară.

Mitul nr. 7: încălzirea prin pardoseală este nesănătoasă.

Încălzirea prin pardoseală previne circularea particulelor de praf care determină alergii sau alte boli. Proprietarii de locuințe pot beneficia de un mediu mai sănătos, cu un nivel mai bun al umidității și fără praf, acarieni și mucegai, adecvat mai ales pentru persoanele care suferă de alergii sau de probleme respiratorii.

Mitul nr. 8: încălzirea prin pardoseală nu se poate combina cu parchetul.

Dacă luăm în considerare anumiți factori, vei putea combina ușor parchetul și încălzirea prin pardoseală. Dacă ai un tip de lemn stabil, rezistent la umiditate și o versiune multistrat, cu plăci cu o lățime de până la 15 cm, ai undă verde!

Articole conexe

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Află mai multe detalii

Ai nevoie de suport?

Vrei să iei legătura cu noi?

Vrei să iei legătura cu noi?

Citeşte blog-ul nostru

Inspiră-te din referințe