Skip to main content

4 pași pentru a face încălzirea mai prietenoasă cu mediul

Află mai multe despre contribuția Daikin

  • Cum poate sistemul de încălzire din locuința ta să limiteze schimbările climatice?
  • Cum pot contribui soluțiile durabile la obiectivele ambițioase ale Europei de reducere a CO2?
  • Ce pași sunt necesari pentru a transforma produsele de încălzire și pentru a evita utilizarea combustibililor fosili precum cărbunele sau petrolul?

Recent (aprilie 2021), Comisia Europeană a decis să crească valoarea țintă a reducerii emisiilor de CO2 de la 40% la 55% până în 2030. Acest acord este un pas important către obiectivul Europei de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Este ambițios, dar realizabil dacă este susținut pe deplin de către toți cei implicați. Creșterea utilizării echipamentelor de încălzire sustenabile poate avea un impact major pentru această strategie. Daikin este pregătit să contribuie la această schimbare cu soluții ecologice, dar mai ales cu tehnologiile avansate folosite pentru producerea pompele de căldură.

ISH Digital 2021 - Webinar: Pregătiți pentru schimbare - O pompă de căldură în fiecare locuință (Hervé Pierret, Daikin)

Beneficiile pompelor de căldură

Care este în prezent potențialul pompelor de căldură?

  • Echipamentele sustenabile sunt sistemul de încălzire standard pentru Suedia1
  • În unele țări europene2, pompele de căldură reprezintă 50% din valoarea de piață pentru clădirile noi
  • De foarte mulți ani, pompele de căldură reprezintă o soluție eficientă pentru renovările de locuințe
  • Eficiența pompelor de căldură continuă să crească

Potrivit unui studiu recent3, în care un număr mare de pompe de căldură utilizate în proiecte de renovare au fost monitorizate, în ultimii ani a fost înregistrată o îmbunătățire a eficienței sezoniere cu 20-25%. Proprietarii de locuințe se pot bucura de pompe de căldură fără a înlocui caloriferele existente. Îmbunătățirea izolației în timpul renovării este benefică, dar nu obligatorie.

Informații pentru monitorizarea pompelor de căldură folosite în proiecte
1 Agenția Internațională a Energiei, profil de țară Suedia, data accesării 14 septembrie 2020, https://www.iea.org/countries/sweden
2 Hidrogenul în sistemul energetic al viitorului: concentrare asupra încălzirii în clădiri, data accesării 10 mai 2021, 
https://www.iee.fraunhofer.de/content/dam/iee/energiesystemtechnik/en/documents/Studies-Reports/FraunhoferIEE_Study_H2_Heat_in_Buildings_final_EN_20200619.pdf
3 Cât de bine funcționează pompele de căldură în clădirile existente?, https://blog.innovation4e.de/en/2021/03/03/how-well-do-heat-pumps-really-work-in-existing-buildings/

4 pași pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire în mediul rezidențial

4 pași pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire în mediul rezidențial

Ca urmare a Directivei privind eficiența energetică a clădirilor (EPBD), statele membre UE au început deja să aplice măsuri pentru a se asigura că apartamentele și casele noi au performanțe mai ridicate în ceea ce privește emisiile de carbon.

Aceste performanțe pot fi atinse prin:

  • o termoizolare îmbunătățită a clădirilor și
  • utilizarea surselor de energie regenerabilă
Daikin estimează că pompele de căldură au deja până la 50% din cota de piață pentru locuințele noi (unifamiliale).
Avantajele pompelor de căldură de tip hidrosplit

Un avantaj suplimentar important al pompelor de căldură de tip hidrosplit este posibilitatea de a le utiliza atât pentru răcire, cât și pentru încălzire, ceea ce reprezintă o cerință tot mai des întâlnită din partea utilizatorilor.

Acest lucru este cauzat parțial de efectul schimbărilor climatice, dar și de nivelul mai ridicat de izolație al caselor noi construite. În cazul sistemelor standard, atunci când este instalat un cazan, este necesară și instalarea unui echipament dedicat răcirii aerului. O pompă de căldură de tip hidrosplit asigură încălzirea și răcirea într-un singur produs, beneficiind astfel de o singură investiție.

Consolidarea regulilor pentru construcții noi

Rata de înlocuire trebuie să se dubleze de la 1% la 2% până în 2030, întrucât înlocuirea sistemelor de generație mai veche cu unele mai eficiente energetic va duce natural la reducerea emisiilor.

Cetățenii UE trebuie să fie încurajați în a alege soluții regenerabile prin oferirea unor motive clare pentru care sistemele de încălzire din surse regenerabile, precum pompele de căldură, constituie soluții eficiente, fiabile și rentabile.

În Europa Centrală și de Est există programe dedicate proprietarilor de locuințe pentru modernizarea sistemelor de încălzire și/sau pentru construirea caselor care sunt echipate cu pompe de căldură.

  • Austria: Program pentru modernizarea sistemului de încălzire și înlocuirea acestuia cu o pompe de căldură.
  • Bulgaria: Programe prin intermediul băncilor locale participante pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor
  • Ungaria: Programe pentru renovarea locuințelor, inclusiv înlocuirea echipamentelor de încălzire de generație mai vechie cu pompe de căldură
  • Republica Cehă: Fond axat pe economiile de energie din locuințele unifamiliale și blocurile de apartamente, inclusiv pompe de căldură (construcție nouă și renovare)
  • Croația: Stimulent acordat pentru îmbunătățirea a eficienței energetice cu 60%, ce vizează renovarea locuințelor, inclusiv utilizarea sistemelor cu pompe de căldură
  • România: Stimulent pentru creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reducerea consumului de energie și utilizarea surselor regenerabile
  • Serbia, Albania, Kosovo, Macedonia de Nord: Rambursarea împrumutului pentru renovarea locuințelor, inclusiv pentru proiectele ce includ cu pompe de căldură.
  • Slovacia: Programe pentru modernizarea sistemului de încălzire cu echipamente ce folosesc energii regenerabile
  • Slovenia: Programe pentru investiții ecologice de renovare a locuințelor, inclusiv proiecte ce includ pompe de căldură.

 

Creșterea ratei de înlocuire

Soluțiile ce folosesc energii regenerabile pentru încălzire trebuie să fie accesibile și pentru toată lumea.

Echilibrarea costurilor de energie și eliminarea stimulentelor pentru combustibilii fosili sunt oportunități majore pentru a spori adoptarea unor sisteme de încălzire durabile și sustenabile.

Eliminarea stimulentelor pentru folosirea combustibililor fosili

Per total, încălzirea din surse regenerabile cu ajutorul pompelor de căldură reprezintă doar 10% din toate sistemele de încălzire instalate anual în Europa1.

Acest lucru contrastează puternic cu obiectivul ambițios pentru 2030 al Comisiei Europene: o rată de penetrare de 40% a surselor regenerabile pentru sistemele de încălzire și răcire2.

Astfel, transformarea sistemelor de încălzire rezidențială a devenit un efort comun la nivel global, al industriei HVAC-R, al sectorului de construcții și, nu în ultimul rând, al consumatorilor.

Daikin investește puternic în tehnologia și proiectarea pompelor de căldură pentru a le face tot mai capabile să asigure cel mai înalt nivel de eficiență, chiar și la temperaturi exterioare scăzute. Astfel, pompele de căldură vor deveni sistemul de încălzire sustenabil preferat nu doar pentru locuințele unifamiliale și multifamiliale, ci și pentru clădirile comerciale mici și mari, precum și pentru aplicațiile industriale. Instalarea facilă datorită modului atent în care au fost proiectate reprezintă un avantaj suplimentar al soluțiilor Daikin.

1 Raport de piață EHPA (Asociația europeană privind pompele de căldură), https://www.ehpa.org/market-data/
2 Starea Uniunii, penetrarea sistemelor de încălzire și răcire din surse regenerabile, data consultării 5 mai 2021, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_20_1598
Eliminarea stimulentelor pentru folosirea combustibililor fosili

Află mai multe despre Pactul ecologic european:

Transformă-ți locuința cu Daikin:

Descoperă soluțiile noastre de încălzire

Citește articolele noastre de pe blog și din presă