Daikin

DAIKIN ESTE PIONIERUL
EFICIENŢEI SEZONIERE

EFICIENŢA NOMINALĂ ÎN COMPARAŢIE CU EFICIENŢA SEZONIERĂ

De la eficienţa nominală...

Până în prezent, eficienţa energetică a dispozitivelor de răcire şi încălzire este măsurată în condiţii artificiale, standardizate. De exemplu, pentru aparatele de aer condiţionat, acest lucru se realizează la o temperatură constantă de 35 °C şi la capacitatea maximă de răcire. Aceasta este eficienţa energetică nominală, care nu reprezintă cu exactitate modul în care aparatele de aer condiţionat sunt folosite zi de zi.

trecând prin realitate...

consumul de energie fluctuează în funcţie de temperatura exterioară, care poate varia semnificativ de-a lungul întregului sezon de încălzire sau răcire. Chiar şi în toiul verii, răcirea nu este mereu necesară. În astfel de perioade, consumul de electricitate al modurilor de aşteptare ar trebui să fie, de asemenea, inclus pentru măsurători precise. 

până la eficienţa sezonieră

Eficienţa sezonieră înseamnă: o măsurătoare ciclică a eficienţei energetice, luând în considerare temperaturile fluctuante. Aparatele de aer condiţionat şi pompele de căldură inteligente vor avea nevoie rareori de capacitatea lor maximă, deoarece ele îşi pot adapta capacitatea de răcire şi încălzire la condiţiile exterioare. Iar aparatele de aer condiţionat şi pompele de căldură inteligente reprezintă esența Daikin.

PARIS-BERLIN SAU 300 DE TURURI DE CIRCUIT

Un exemplu

Diferenţa dintre eficienţa nominală şi cea sezonieră este ca cea dintre testele statice din laborator şi măsurătorile realizate în viaţa reală. O diferenţă care se regăseşte la toate tipurile de produse. De exemplu, dacă luați în considerare consumul de combustibil oficial pentru autoturismul dumneavoastră atunci când vă planificaţi călătoriile, este posibil să aveţi surprize neplăcute. În principiu, un rezervor plin de combustibil de 60 l vă poate ajunge pentru o distanţă de 1 000 km, de la Paris la Berlin sau la Barcelona. Sau nu?

Testele de laborator şi ... realitatea

Cifrele eficienţei nominale publicate sunt rezultatele măsurătorilor în condiţii stabile de laborator. Cu un rezervor plin, veţi putea, cu siguranţă, să conduceţi pe o distanţă de 1 000 km, adică aproximativ 300 de tururi pe circuitul de la Monte Carlo, Monaco, într-o zi fără vânt, la viteză constantă. Bineînţeles, situaţia reală, condiţiile zilnice sunt foarte diferite, iar declivitatea şoselelor şi vântul pot influenţa semnificativ eficienţa autoturismului. 

Fără surprize

Lucrurile sunt similare în domeniul pompelor de căldură şi al aparatelor de aer condiţionat. Măsurătorile eficienţei sezoniere iau în considerare multe dintre denivelările, pantele şi diferenţele de vânt care influenţează clima. Precisă şi fiabilă, măsurarea eficienţei sezoniere permite evitarea surprizelor neplăcute la facturile de energie electrică.

ORICE ANOTIMP, ORICE REGIUNE

Temperaturi diferite

Pe timp de vară, temperaturile pot să crească uneori până la 35 °C, temperatura la care se măsoară eficienţa nominală în laborator. Dar, deseori, temperaturile vor oscila în jurul valorii de 25°C pentru o mare parte a întregului sezon de răcire. Uneori, acestea vor scădea sub temperatura medie a camerei de 21°C. În mod similar, iernile europene au mai mult de oferit decât un decor neschimbat de zăpadă şi gheaţă. Eficienţa sezonieră ia în considerare toate aceste diferenţe de tendinţe pentru a crea o aproximare reală, pe o perioadă mai lungă a eficienţei energetice actuale a aparatelor de aer condiţionat şi a pompelor de căldură.

Regiuni diferite 

Bineînţeles, eficienţa sezonieră a unei pompe de căldură sau a unui aparat de aer condiţionat va fi diferită în regiunile cu o temperatură medie de iarnă de -5 °C faţă de regiunile cu o medie de +5 °C. Deoarece temperaturile medii de vară sau de iarnă sunt foarte diferite în Helsinki, Paris sau Atena, există valori diferite ale eficienţei sezoniere pentru fiecare regiune climaterică. Diferenţa se va reflecta în noile clase energetice, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2013. Astfel, se poate garanta o estimare reală a facturii de energie.